Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opoziční poslanci chcú odvolať Sulíka. Predajom VSE strácame kontrolu nad kľúčovou oblasťou štátu, tvrdia
Zdielať na

Opoziční poslanci chcú odvolať Sulíka. Predajom VSE strácame kontrolu nad kľúčovou oblasťou štátu, tvrdia

BRATISLAVA / Opoziční poslanci plánujú zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre predaj akcií Východoslovenskej energetiky nemeckej spoločnosti E.ON. Poslanci sa na nej majú venovať predaju akcií Východoslovenskej energetiky spoločnosti E.ON od RWE. V tejto súvislosti uvažuje aj nad odvolávaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

Minister hospodárstva v stredu v pléne podľa Fica povedal, že cena, za ktorú nemecká spoločnosť E.ON kúpila od spoločnosti RWE 49 percent akcií Východoslovenskej energetiky, bola na úrovni 700 až 800 miliónov eur. "Štát zinkasoval za 49 percent, keď to predal spoločnosti RWE, 130 miliónov eur, a predal akcie vrátane manažérskych práv," doplnil Fico.

Samotný minister hospodárstva bývalému premiérovi v súvislosti s jeho prípadným odvolávaním odkázal, nech to kľudne skúsi, príde vraj rád. "Veľmi ma prekvapuje, že Robert Fico sa vôbec v tejto veci ozýva. Mal by hlavne mlčať, bol to on, kto zastavil privatizáciu Carga v roku 2006 a spôsobil štátu škodu 733 mil. eur. Bol to on, kto si trikrát neuplatnil predkupné právo a nevstúpil do procesu predaja, ale štát získal nulu. Nechcem vedieť, koľko získal Robert Fico do svojho vačku, ale pre štát nevybavil nič," vyhlásil Sulík. Zároveň šéfovi Smeru-SD odkázal, že on nikdy nič nepredal a nič neprivatizoval.

Smer-SD chce podať aj návrh na odvolanie ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) a šéfa rezortu financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

Podľa nezaradených poslancov okolo expremiéra Petra Pellegriniho existuje v tejto súvislosti podozrenie, že sa pri predaji 49 percentného podielu akcií postupovalo v rozpore so zákonom. „Ak sa podozrenia preukážu, určite budeme odvolávať ministra Sulíka a podáme aj trestné oznámenie,“ doplnil bývalý minister hospodárstva Peter Žiga (nezaradený) s tým, že v piatok 25. septembra bude mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti. Nezaradení poslanci si myslia, že Sulík klame a postupoval nekompetentne. Tvrdia, že neuplatnenie si predkupného práva je škandál nielen Richarda Sulíka, ale celej vlády.

Sulík koncom júla informoval, že štát si neuplatní predkupné právo na nákup 49 percent akcií spoločnosti VSE Holding, a.s. Tie kúpil koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. E.ON už na Slovensku vlastní 49 percent akcií v Západoslovenskej energetike, a.s. Štát za neuplatnenie predkupného práva zinkasuje od koncernu 35 miliónov eur. Súčasťou podpísaného memoranda majú byť aj ďalšie výhody, okrem iného predkupné právo na kúpu paroplynovej elektrárne Malženice.

Naposledy sme v relácii Na hrane privítali Milana Krajniaka a Erika Tomáša. Celú časť si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy