Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Počas pandémie koronavírusu pribúdajú prípady tehotných neplnoletých dievčat
Zdielať na

Počas pandémie koronavírusu pribúdajú prípady tehotných neplnoletých dievčat

NAIROBI / Dopad uzavretia škôl v Keni sa výrazne preukázal na zvýšenom počte tehotných mladistvých.

Nečakane narástol počet tehotných neplnoletých dievčat ako dôsledok uzavretia škôl v Keni. Bezpečnostné opatrenia proti šíreniu Covid-19 majú dopad na mladé tínedžerky vo veku 12 až 18 rokov. Tisíce dievčat v tomto veku otehotnelo počas karanténnych opatrení. Úrady hlásia až 40 percentný nárast oproti mesiacom, keď boli školy otvorené. Ide tak o výraznú zmenu v počte tehotných mladistvých.

Znepokojivá je aj hrozba, že reálna situácia môže byť ešte oveľa horšia ako hovoria úradné štatistiky. Už po prvých mesiacoch od uzavretia škôl otehotnelo tisíce dievčat v africkej metropole.

Podľa sociálnej pracovníčky chýbajú dievčatám najmä základné hygienické prostriedky. Často je situácia kritická a chýbajú im peniaze, ktoré sú nútené si hľadať inde. Ešte pred prepuknutím pandémie sa problému tehotných tínedžeriek venovala aj organizácia The Cup, ktorá sa im snažila pomôcť. Organizácia hľadá darcov, ktorí by dievčatám z najchudobnejších rodín pomohli prostredníctvom zakúpenia menštruačných kalíškov. 

Tieto kalíšky sa jednoducho používajú a slúžia aj niekoľko rokov. Uľahčujú tak výdavky na hygienické potreby a je to veľká pomoc pre mladistvé ženy z chudobných rodín. 

Tento projekt na pomoc dievčatám nemá len ekonomický význam, ale aj sociálny a ekologický, keďže jeden kalíšok slúži majiteľke aj niekoľko rokov. Okrem iného sa kenské organizácie tiež domáhajú zavedenia sexuálnej výchovy na základných školách, kvôli neustále rastúcim prípadom tehotných 10 až 14 ročných dievčat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy