Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Epidemiológovia aj úradnici si prácu nosia domov. Kontaktom nakazených volajú aj po večeroch
Zdielať na

Epidemiológovia aj úradnici si prácu nosia domov. Kontaktom nakazených volajú aj po večeroch

BRATISLAVA / Kto sú ľudia, ktorí denne dohľadávajú kontakty nových pozitívne testovaných na COVID-19? Ako zvládajú nápor a čo ich práca obnáša? Rozprávali sme s docentkou Alexandrou Bražinovou, ktorá pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

V Bratislavskom kraji epidemiológovia zaznamenali nárast počtu prípadov pozitívne testovaných na koronavírus, osôb, ktoré nevedia o tom, že by boli v kontakte s niekým, kto bol testovaný pozitívne, prípadne ani nebol v zahraničí. Epidemiológovia a hygienici čelia náporu v súvislosti so šírením vírusu, ku ktorému dochádza za posledné týždne čoraz častejšie. Ako hovorí epidemiologička, docentka Alexandra Bražinová, je to vtedy, keď sa nedá určiť prameň nákazy.

"Pravidelne sledujeme výsledky z laboratórii, ktoré robia testy na Covid -19. Každé ráno si rozdelíme pozitívne testovaných a čo najskôr ich kontaktujeme. Spíšeme s nimi takzvané epidemiologické vyšetrovanie. Pýtame sa, či má príznaky, kedy začali, či cestoval, či bol v kontakte s niekým, kto bol pozitívne testovaný za posledných štrnásť dní, ako aj zoznam ich úzkych kontaktov, s ktorými bol v blízkosti dlhšiu dobu a tým voláme. Po vyhodnotení epidemiologickej situácie, ak uznáme za potrebné, dávame týchto ľudí do karantény a dávame ich testovať," vysvetľuje.

Každý pozitívne testovaný má v priemere dvadsať až tridsať kontaktov. Tých všetkých musí epidemiológ obtelefonovať. Údaje, ktoré zozbierajú, zapisujú do celonárodného elektronického systému. "Túto prácu musíme stihnúť do určitej doby, aby sme nezdržovali reporting za Slovensko. Do toho ľudia telefonujú na infolinku a pýtajú sa rôzne otázky," opisuje svoju prácu počas pandémie koronavírusu docentka Bražinová. "Nemôžeme v budove ostávať do noci, prácu si nosíme domov. Telefonujeme do večera, telefonujeme cez víkendy, spracúvame údaje v elektronickej podobe. Je to takmer non-stop," dodáva epidemiologička.

Systémovým riešením by podľa Bražinovej nebolo vyšetrovať iba prípady s príznakmi a teda nechať bezpríznakových nakazených koronavírusom obtelefonovať svoje kontakty po vlastnej linke. Situáciou má mať pod kontrolou epidemiológ.

Na jeseň a v zime sa očakáva súbeh epidémie - COVID-19 a chrípkovej epidémie. Je možné nakaziť sa obidvoma ochoreniami, dokonca aj naraz. 

"Dôrazne vyzývame, že prvé, čo môže každý z nás urobiť, je dať sa zaočkovať proti chrípke, aby znížil riziko aspoň jednej nákazy," uzatvára epidemiologička Alexandra Bražinová. 

Za stredu pribudlo na Slovensku 176 pozitívnych prípadov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy