Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Druhá vlna koronavírusu, áno či nie? Robert Mistrík v tom má jasno, Slovákom odkázal jedno
Zdielať na

Druhá vlna koronavírusu, áno či nie? Robert Mistrík v tom má jasno, Slovákom odkázal jedno

BRATISLAVA / V súvislosti s epidémiou Covid-19 je ešte stále mnoho otvorených otázok. V niektorých krajinách sa ešte neskončil nárast prvej vlny ochorení, inde - ako napríklad na Slovensku je epidemiologická situácia považovaná za dobrú. A preto sa vynárajú otázky: či, kedy a ako príde prípadná druhá vlna.

Nulový kĺzavý medián a žiadne či len málo nových pozitívnych prípadov Covid-19. Tak vyzerala situácia na Slovensku posledných niekoľko dní. Potom náhle pribudlo 18 nových prípadov. "Za včerajší deň pribudlo 23 pozitívne testovaných ľudí a urobilo sa celkovo 936 vyšetrení," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva. 

Druhá vlna?

Prirodzene sa vynorila otázka: je to predzvesť príchodu druhej vlny koronavírusu? "Ešte určite nie," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Riziko druhej vlny tu je, hoci ešte neprišla, ale to neznamená, že nikdy nepríde," vyjadril sa člen vedeckého konzília Robert Mistrík. "Či príde druhá vlna, to záleží na každom z nás, hlavne na tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia," poznamenala členka vedeckého konzília Zuzana Krištúfková.

"Z môjho pohľadu druhá vlna by vznikla vtedy, keby to začalo exponencionálne rásť, nakazených by bolo príliš veľa, nedokážeme to udržať pod kontrolou," podotkol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zatiaľ všetky nové dohľadané prípady pochádzajú zo zahraničia, nevieme teda o nových slovenských ohniskách. Divokejšie odhady o šírení vírusu súviseli so spôsobom rátania takzvaného reprodukčného čísla, ktoré hovorí o tom, koľko ľudí nakazí jeden covid-pozitívny pacient. "Prvé modely hovorili 4, jeden nakazený- štyroch....Teraz bolo reprodukčné číslo pod jedna," oznámil Krajčí. 

Vláda chystá aj zmenu legislatívy, momentálne sa totiž nevie dostať k informáciám o pohybe Slovákov od mobilných operátorov. "Vlastne vôbec nevieme o tom, že kto na Slovensko prichádza z nebezpečných krajín," vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Zodpovednosť je na nás

Odborníci aj vláda opakujú význam osobnej zodpovednosti. Je to jednoduché - ak cestujete do zahraničia, najmä do krajín, v ktorých je veľa prípadov koronavírusu, nezatajujte to, dajte sa otestovať a dodržiavajte opatrenia, vrátane domácej karantény. Inak pri náraste počtu nových prípadov môžeme rátať s obnovením opatrení. "Kontroly na hraniciach a každý jeden bez výnimky domov na karanténu, chceme to? Ja som za," poznamenal Matovič. 

Prísnosť a rozsah opatrení sa ale môže meniť. "Nevieme, akou intenzitou by udrela druhá vlna a všetky opatrenia sa prispôsobia situácii. Máme tu zabehnutý systém, ktorým sme zvládli prvú vlnu a myslím si, že zvládneme aj tú druhú," dodal Mistrík. 

Celý rozhovor s Robertom Mistríkom, ktorý hovorí o druhej vlne koronavírusu, ktorá (ne) príde, si pozrite TU:

Najčítanejšie správy