Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bol medzi prvými Čechmi, ktorí sa nakazili. Dnes Jonáš pomáha ostatným, ktorí čelia COVID-19
Zdielať na

Bol medzi prvými Čechmi, ktorí sa nakazili. Dnes Jonáš pomáha ostatným, ktorí čelia COVID-19

PRAHA / Bol medzi prvými Čechmi s ochorením COVID-19. Jeho priebeh bol vážny a rodina musela čeliť nenávistným reakciám okolia. Dnes je už 23-ročný Jonáš Jirout zdravý a pomáha zachraňovať tých, ktorí vážnej chorobe čelia.

Pôvodne Jonáš odišiel robiť dobrovoľníka do Peru, všetko sa ale zmenilo kvôli koronavírusu.  "Bolo mi fakt zle, dve noci som nevedel spať. Boleli ma svaly, mal som horúčky, " opísal svoj stav už vyliečený Jonáš Jirout. Nakazil sa zrejme v Brazílii, uzatváranie letísk ho doviedlo domov až po týždennej strasti plnej ceste. "Podarilo sa mi dostať do Londýny, z Londýna do Berlína a odtiaľ potom autom domov," opísal cestu domov. 

Aby neohrozil mamu astmatičku, držal karanténu v byte po babke. Medzi tým sa na sociálnych sieťach strhla nenávistná lavína komentárov.  "Začali ma linčovať, trocha som sa bál výjsť von, bál som sa reakcií. Starosta nám dal doporučenie, aby som zatiahol závesy a nepohybujeme sa okolo okien, keby sa niekto o niečo snažil, tak nech volám políciu," podotkol. 


Dnes je už Jonáš zdravý a jeho túžba pomáhať ľuďom mu stále zostala. Vďaka nákaze, ktorú už má za sebou, získal protilátky, ktoré formou krvnej plazmy pomáhajú zachraňovať ďalších nakazených pacientov. "Daroval som krvnú plazmu jendému pacientovi. Tá plazma zabrala, po otestovaní bol už negatívny na koronavírus, pričom predtým bol na pľúcnej ventilácií," vysvetlil Jonáš.

Vo svojich 23 rokoch má tento sympatický muž za posledné 2 mesiace toľko skúseností, že by stačili na niekoľko životov dospelákov. Do ďalších rokov si tak odnáša jedno ponaučenie. "Čo s ľuďmi dokáže urobiť strach, pretože keď som sa nakazil koronavírusom, všade som videl solidaritu, šijú sa rúška, potom, ako sa ľudia zachovali ma prekvapilo," dodal dnes už vyliečený Jonáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy