Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Niektoré opatrenia Slovenska v boji proti koronavírusu boli podľa právnikov prílišným zásahom do ľudských práv
Zdielať na

Niektoré opatrenia Slovenska v boji proti koronavírusu boli podľa právnikov prílišným zásahom do ľudských práv

BRATISLAVA / Na jednej strane Slovensko uvoľňuje opatrenia v súvislosti s koronavírusom, na strane druhej stále platia tie najprísnejšie. Núdzový stav a zákaz zhromažďovania naďalej ostávajú v platnosti. Právnici však upozorňujú, že aj keď sú opatrenia efektívne, neznamená to, že sú legálne.

Obmedzenie pohybu po celej krajine, zákaz zhromažďovania. Pred Veľkou nocou polícia informovala o prijatých opatreniach aj možných sankciách. Kým obmedzenie pohybu bolo zakázané len počas obdobia Veľkej noci, pri zákaze zhromažďovania konečný dátum chýbal. Premiéra sme sa preto ešte vtedy pýtali, či je to omyl alebo zámer. "Neviem vám na túto otázku odpovedať. Osobne si myslím, že nebol by najlepší problém, aby aj do budúcna takéto opatrenie platilo, aj keď by to nebolo časovo obmedzené," uviedol 7. apríla Matovič. 

A platí to dodnes. Medzičasom sme prešli už do druhej aj tretej fázy uvoľňovania. Dnes popoludní vláda oznámila štvrtú. Omše, reštaurácie, športoviská, školy, škôlky. Miesta, kde sa zhromažďuje množstvo ľudí. A to napriek stále platnému zákazu zhromažďovania. "Pokiaľ sa uvoľňujú opatrenia a ukazuje sa, že tak zásadné ákazy nie sú nevyhnutné, tak je potrebné ich určite upraviť, uvoľniť a nemať ich takto široko formulované," hovorí advokát a odborník na ľudské práva a legislatívu Michal Davala. 

Niektoré opatrenia boli prílišným zásahom do ľudských práv

Spolu s kolegami sa obzrel späť v čase a našiel množstvo právne otáznych prijatých opatrení. Niektoré boli podľa neho prílišným zásahom do ľudských práv. "Napríklad zákaz návštev maloletých osôb vrátane novorodencov ich rodinnými príslušníkmi v zdravotníckych zariadeniach, obmedzenie práva seniorov navštevovať obchodné prevádzky iba vo vyhradených hodinách pod hrozbou zásadnej sankcie," dodal Davala. 

Podľa právnika ochrana ľudských práv úzko súvisí s ochranou právneho štátu. Preto by mal štát priebežne prijaté opatrenia právne vyčistiť. Rovnako aj stále platný núdzový stav. Či a kedy sa zruší, minister zdravotníctva nevie. "V prípade, že by nám nastúpila druhá vlna, tak nám potom umožňuje mobilizovať niektoré zložky v zdravotníctve, aby sme zvládali túto situáciu," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí.  

"Dnes sme zadali úlohu práve aby sme presne vedeli, dokedy reálne núdzový stav na slovensku podržať musíme, lebo na to je naviazaných x právnych, či iných úprav," uviedol v pondelok Igor Matovič. 

Premiér síce nepriamo ale predsa dal za pravdu právnikom. Konkrétny síce nebol, no naznačil, že ak chceme ďalšie uvoľňovanie typu schôdze zo zákona, či valné zhromaždenia, musí to ladiť aj na papieri. "Ak by boli napríklad v konflikte so zákazom zhromažďovania, tak ten zákaz zhromažďovania sa musí tomu prispôsobiť," dodal Matovič. 
Dokedy teda zákaz zhromažďovania bude platiť, nevedno. Podľa zákona by však nemal presiahnuť 90 dní. V tomto prípade je to do polovice júna. Ak vláda nepovie inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy