Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako a kde sa nechať ošetriť, ak máte podozrenie na COVID-19? Rezort zdravotníctva prišiel s riešením
Zdielať na

Ako a kde sa nechať ošetriť, ak máte podozrenie na COVID-19? Rezort zdravotníctva prišiel s riešením

BRATISLAVA / Viete, kde sa má nechať ošetriť človek s pozitívnym testom, či podozrením na ochorenie COVID-19 ak má boľavý zub alebo má črevné problémy? Aj tieto otázky priniesla pandémia. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje v novele zákona zriadenie epidemiologických ambulancií, ktoré by boli určené práve pre týchto pacientov.

Ambulancia by sa zriadila na žiadosť samosprávneho kraja. A to nielen v prípade aktuálnej pandémie ale napríklad aj v prípade žltačkovej epidémie či epidémie osýpok. "Ak si to vyžaduje epidemiologická situácia, v súčasnosti možno skonštatovať, že takzvaná epidemiologická ambulancia funguje vo Fakultnej nemocnici v Nitre," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Infekčná klinika má tú ambulantnú sféru orientovanú do troch zón. Jedno je samotná covid ambulancie, kde prebehne aj samotný skríning, druhá vec sú kontrolné odbery pre pacientov, ktorí už na tej infekčnej klinike boli hospitalizovaní a sú prepustení, tretia skupina sú imobilní pacienti, ktorí musia mať separátny vstup a nie je ich možné ambulantne zdržiavať vzhľadom na zdravotný stav," vysvetlil riaditeľ nemocnice Milan Dubaj. 

Viac ako stovka ambulancií, no nedostatok lekárov 

Cieľom je, aby takáto ambulancia poskytovala potrebnú zdravotnú starostlivosť pacientom s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 no bez toho, aby hrozilo riziko infikovania ďalších ľudí.

V prípade potreby by na Slovensku mohlo byť epidemiologických ambulancií až 137. "To horné číslo je uvedené podľa počtu koľko je aktuálne ambulancií pohotovostných služieb na Slovensku," poznamenala hovorkyňa rezortu zdravotníctva. 

"Samozrejme, že sú tu určité pochybnosti, ak bude súvis medzi epidemiologickou ambulanciou a lekármi prvého kontaktu alebo pre deti a dorast, a dospelých," vyjadrila sa Anna Záborská, poslankyňa OĽaNO.  Detaily, či pacient bude chodiť do takejto ambulancie alebo lekár za pacientom, ešte doriešené nie sú.

Odborníci hovoria, zatiaľ, "NIE"

Ministerstvo zdravotníctva obhajuje svoj návrh zákona i skrátené legislatívne konanie tým, že situácia na Slovensku pokiaľ ide o koronavírus nie je vážna, no oplatí sa mať záložný plán. Čo samozrejme kritizujú poslanci Smeru. Ich návrh, aby zákon išiel cestou riadneho pripomienkového konania však v utorok parlament neschválil.

"Nie sme v časovom strese, aby sme museli vytvárať špecializovanú ambulanciu práve dnes bez toho, aby sa k tomu vyjadrili všetci tí, ktorých sa to týka. Hovorím to aj preto, že tieto ambulancie predstavujú vysoký mesačný náklad - až 12-tisíc eur," vyjadrila sa Richard Raši zo Smeru.

"Tento variant sme diskutovali na pôde ministerstva zdracvotníctva, samozrejme v prvom rade počúvame aj názory odbornej obce," dodala Eliášová. No Asociácia súkromných lekárov tvrdí niečo iné. "Ja som jednoznačne vyjadril stanovisko, že v súčasnej dobe nevidím priestor, aby sme vytvárali epidemiologické ambulancie, pretože je nedostatok primárnych pediatrov a lekárov pre dospelých, a nevytvára to priestor, aby sme tam mohli etablovať lekárov do takýchto skupín," vyjadril sa prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy