Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na výsluch predvolali ďalšie dve sudkyne, ktoré mali rozhodovať o zmanipulovaných súdnych konaniach
Zdielať na

Na výsluch predvolali ďalšie dve sudkyne, ktoré mali rozhodovať o zmanipulovaných súdnych konaniach

BRATISLAVA / Na výsluch boli predvolané ďalšie dve sudkyne, ktoré mali byť členkami senátov v údajne zmanipulovaných súdnych konaniach, ktoré súviseli s konkurzom lukratívnej budovy v Bratislave. Tú už skôr ovládla práve spoločnosť Mariana Kočnera. Kočner mal podľa polície záujem, aby súdne žaloby na uznanie miliónových pohľadávok dopadli práve v prospech osôb, ktoré ich podali. Informácie priniesol Rastislav Striško.

V utorok v doobedňajších hodinách pokračovali výsluchy v prípade obvinených bratislavských sudcov a niekoľkých advokátov. Už ráno prišli ma výsluch dve krajské sudkyne, ktoré mali byť členkami odvolacieho súdu v prípade obvineného sudcu Eugena Palášthyho.

Ten mal, ako sa píše v obvinení, konať tak, aby žalobkyňa, ktorá si nárokovala uplatnenie nároku vo výške viac ako 1,8 mil. eur, bola úspešná. Advokát Eugena Palašthyho, Peter Vačok, sa pre TV JOJ vyjadril: "Sme radi, že vyšetrovateľ vypočul svedkov, ktorí sú pre nášho klienta podstatní. Sudkyňa, ktorá dnes ako svedkyňa vypovedala, nepotvrdila nič, čo by preukazoval dôvodnosť obvinenia môjho klienta. Čakáme výsluch ešte jedného svedka a po tomto výsluchu požiadame o prepustenie JUDr. Paláštyho z väzby."

Vyjadrenie advokáta Petra Vačoka k obvineniu Eugena Palašthyho: 

Vačok ďalej uviedol, že priznanie pohľadávky, pre ktorú sa vedie trestné stíhanie na odvolacom súde, ktorú opisuje svedok Sklenka, bolo aj podľa tejto svedkyne v súlade so zákonom. Z uznesenia o vznesení obvinenia, ktorým vyšetrovateľ obvinil 9. marca trinástich sudcov, vyplýva, že obvinený Eugen Palášthy mal za rozhodnutie v prospech žalobkyne, ktorá si nárokovala priznanie na obchodnom súde pohľadávku z konkurzu vo výške 1,8 milióna eur, dostať desiatky tisíc eur ako úplatok. 

O tomto úplatku sa pred políciou veľmi podrobne vyjadruje svedok Vladimír Sklenka. Sudca, ktorý mal konať v prospech Mariana Kočnera, tvrdí, že mu Kočner povedal, že si Palášthy mal najskôr pýtať 40-tisícový úplatok. Kočner mu nakoniec dal len 20 tisíc eur.  

V spornom súdnom konaní, v súvislosti s ktorým je Palášthy obvinený, bola predsedkyňou senátu práve svedkyňa JUDr. Noskovičová. 

Vyšetrovateľ pokračuje s výsluchmi sudcov a svedkov nepretržite v priebehu posledných troch týždňov. Samotný Eugen Palášthy je stíhaný väzobne. Jeho advokátka sa už minulý týždeň vyjadrila, že sa nebudú k celému obvineniu vyjadrovať a rovnaký postup zvolili aj ďalší advokáti obvinených. 

Podľa informácií TV JOJ, nikto z obvinených sudcov, ktorí sú väzobne stíhaní na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, zatiaľ nežiada o prepustenie z väzby na slobodu. Medzi týmito obvinenými je aj advokát, ktorý mal ako prostredník sprostredkovať sudcovi Palášthymu úplatok v sume 20 000 eur. 

V mene Mečiara sa mal vyhrážať Kočnerovi. Teraz ho väzobne stíhajú pre obvinenie z podvodu na starčekovi. Bližšie už Andrej Zavřel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy