Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vodiči pozor! Odborári zablokujú hranice
Zdielať na

Vodiči pozor! Odborári zablokujú hranice

Daňovo-odvodovú reformu v týchto dňoch rieši parlament. Včera sa však rokovalo aj na ministerstve práce. Výsledkom je, že minimálne odvody pre živnostníkov by mohli byť len 155 eur. Odborári sú však nespokojní a chystajú blokádu hraníc...

Odborový zväz Kovo plánuje o týždeň, teda 11. októbra, na približne pol hodiny blokovať hraničné priechody s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českou republikou.

Popoludní príde zdržanie

"Na každý priechod prídu aj poľskí, maďarskí, českí a rakúski kolegovia,“ uviedol Emil Machyna. Hranice by mali odborári symbolicky blokovať v čase od 15:30 do 16:00. Odborári tak vyjadria protest voči zvyšovaniu veku do dôchodku, reforme daní a odvodov, či privatizácii zdravotníctva.

Kritike Machyna podrobil schválené zmeny v štátnom, priebežnom dôchodkovom pilieri. "Nesúhlasíme s tým, aby sa dôchodky znižovali," vyhlásil. Ako povedal, je to len na úkor znižovania životnej úrovne. "Na Slovensku bude 1,2 milióna veľmi chudobných ľudí, ktorí budú mať problém, aby nejako solídne prežili, lebo dôchodok bude podstatne nižší," povedal o budúcich penzistoch.

Podľa odborárskych prepočtov by pri mzde 400 eur mesačne dôchodok z druhého piliera vyšiel 72 eur mesačne. "Z priebežného systému by dostali 80 eur," povedal Machyna.

Dohoda stále nie je

Zástupcovia vlády, zamestnávateľov a odborárov sa na rokovaniach Hospodárskej a sociálnej rady SR na zvyšovaní minimálnej mzdy nedohodli. Kým zamestnávatelia žiadajú, aby sa najnižšie zárobky aj v budúcom roku ponechali na súčasnej úrovni 317 eur, odborári trvajú na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku januára budúceho roka o 4,1 %.

Od začiatku tohto roka najnižšie mzdy vzrástli o tri percentá na 317 eur. Trojpercentný nárast najnižších miezd kopíruje mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku. Na takomto tohtoročnom raste minimálnej mzdy sa v minulom roku dohodli lídri koaličných strán napriek nesúhlasu zamestnávateľov a skôr nesúhlasnému stanovisku predstaviteľov samospráv.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy