Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd dal v spore o časť Transpetrolu za pravdu Ilčišinovi
Zdielať na
Ekonomika

Súd dal v spore o časť Transpetrolu za pravdu Ilčišinovi

Zdroj: Ivan Fleischer/ilustračné

Spor medzi Ignácom Ilčišinom a štátom o 34-percentný podiel v hodnote okolo troch miliárd korún pokračuje na ďalších súdoch.

Ústavný súd sa priklonil na stranu východoslovenského podnikateľa, ktorý si od štátu dlhé roky nárokuje viac ako tretinový podiel v prepravcovi ropy Transpetrol.

Informoval o tom dnes denník Pravda. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že verdiktom neprišlo o väčšinovú kontrolu nad podnikom. Spor medzi Ignácom Ilčišinom a štátom o 34-percentný podiel v hodnote okolo troch miliárd korún pokračuje na ďalších súdoch.

Ústavný súd podľa Pravdy konštatoval, že exekúcia, pri ktorej Ilčišinova firma Tradeunion v roku 1998 zabavila akcie Transpetrolu, bola právoplatná a pokusy štátu o zrušenie exekučného konania boli neúspešné. Podľa Ústavného súdu by totiž nemal o exekúcii rozhodovať iný súd.

Ústavný súd v tomto prípade rozhodoval o sťažnosti Tradeunionu proti verdiktu Najvyššieho súdu. Právna zástupkyňa Tradeunionu podľa denníka vyhlásila, že súd vlastne potvrdil, že firma je akcionárom Transpetrolu. Podľa ministerstva hospodárstva, ktoré drží 51 percent akcií ropovodnej spoločnosti, však súd o vlastníctve akcií nerozhodol.

Spor sa začal ešte v polovici 90. rokov, keď si Ilčišinova firma uplatnila exekučné právo na akcie Transpetrolu za nezaplatenú finančnú ujmu 43 miliónov korún, ktorú jej spôsobil daňový úrad vo Vranove nad Topľou.

Vtedajší minister financií Sergej Kozlík (HZDS) odmietol peniaze vyplatiť. Po nástupe vlády Mikuláša Dzurindu previedlo Stredisko cenných papierov akcie Transpetrolu späť na účet štátu. Práve tento krok je hlavným predmetom sporov.

Transpetrol prepravuje ruskú ropu od hraníc s Ukrajinou do Česka. Okrem súdnych sporov s Ilčišinom sa vláda snaží dostať naspäť pod kontrolu aj 49-percentný balík akcií spoločnosti, ktorý v minulosti získal medzičasom skrachovaný ruský koncern Jukos. O spätnom odkupe podielu ministerstvo hospodárstva stále rokuje s dcérskou firmou bývalého koncernu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy