Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Standard & Poor's zhoršila ratingy Volkswagenu
Zdielať na

Standard & Poor's zhoršila ratingy Volkswagenu

BRATISLAVA / Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's znížila nemeckej automobilke Volkswagen rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na A-/A-2 z úrovne A/A-1. Dlhodobý rating pritom zostáva v procese revízie s možnosťou jeho ďalšieho zníženia.

Zhoršenie hodnotenia Volkswagenu a pokračovanie revízie odzrkadľuje názor agentúry, že VW naďalej čelí viacerým následkom s negatívnym vplyvom po tom, ako spoločnosť pripustila, že do 11 mil. osobných a komerčných áut inštalovala softvér, ktorého cieľom bolo manipulovať údaje o emisiách dieselových motorov.

"Zníženie ratingu odzrkadľuje naše hodnotenie, z ktorého vyplýva, že VW prejavil závažné nedostatky pri svojom riadení a vedení a v rámci manažmentu celkových rizík," konštatovala agentúra Standard & Poor's.

Vnútorná kontrola

Zároveň vyjadrila názor, že vnútorná kontrola Volkswagenu sa ukázala ako neadekvátna pre prevenciu a identifikáciu nelegálneho správania sa, ktoré sa dáva firme za vinu. S&P očakáva, že Volkswagen pocíti negatívny vplyv na objem svojich tržieb, ceny a marže. 

Ratingy Volswagenu reviduje od záveru septembra aj agentúra Fitch. Uviedla, že rozhodnutie revidovať ratingy odzrkadľuje poškodenie mena značiek skupiny po správe o údajnom manipulovaní emisných testov automobilky v USA a očakávaný finančný vplyv v sume niekoľkých miliárd eur vzhľadom na možné pokuty, náklady na zvolávanie áut a náklady na právne služby.

Pozrite si reportáž o problémoch jednej z najväčších automobiliek sveta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy