Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Volkswagenu hrozí, že bude musieť vrátiť poskytnuté úvery
Zdielať na

Volkswagenu hrozí, že bude musieť vrátiť poskytnuté úvery

FRANKFURT / Európska investičná banka (EIB) bude skúmať, či spoločnosť Volkswagen nepoužila niektoré z úverov, ktoré banka poskytla, na podvádzanie s emisnými testami. Peniaze by EIB mohla žiadať späť.

Uviedol to šéf EIB Werner Hoyer pre noviny Süddeutsche Zeitung."EIB by mohol emisný škandál zasiahnuť, pretože prostredníctvom poskytnutých úverov musíme plniť isté klimatické ciele,“ povedal Hoyer.

Od roku 1990 EIB podľa Süddeutsche Zeitung poskytla spoločnosti VW 4,6 mld. eur na vývoj motorov s nižšími emisiami a na podporu výrobných liniek v Južnej Amerike.

11 miliónov áut

Z tejto sumy je nesplatených ešte približne 1,8 mld. eur. EIB bude viesť "veľmi dôkladné vyšetrovanie“, aby zistila, ako automobilka VW zdroje z úverov použila.

Ak banka zistí, že sa použitie prostriedkov nezhoduje s pôvodným zámerom, budú si musieť predstavitelia banky "položiť otázku, či je možné peniaze žiadať späť“.

V septembri skupina VW uviedla, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Spoločnosť čelí vyšetrovaniu aj v ďalších krajinách.

Pozrite si reportáž o problémoch jednej z najväčších automobiliek sveta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy