Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku jazdí 46 tisíc áut s problémovým softvérom
Zdielať na

Na Slovensku jazdí 46 tisíc áut s problémovým softvérom

BRATISLAVA / Škandál problémových áut so softvérom, ktorý skresľuje hodnotu emisií, stále pokračuje. Ide o automobilky Škoda Auto, Volkswagen, Audi a Seat. V Česku majú problémových áut takmer 150 tisíc. Na Slovensku sa ich predalo 46 tisíc.

Emisný škandál sa dotýka aj Slovenska. Viac ako 46 tisíc áut jazdí po slovenských cestách s problémovým softvérom, Toto číslo vo štvrtok potvrdilo ministerstvo dopravy.

"Toto číslo ešte nezohľadňuje počet áut, ktoré si ľudia doviezli individuálne zo zahraničia. Čakáme na komplexné údaje," píše sa v stanovisku ministerstva dopravy.

Najviac Škodoviek

V Česku majú problémových áut až 148 tisíc. Najviac vozidiel so softvérom, ktorý manipuluje výsledky skutočných emisií motorov, sa predalo Škodoviek, až cez sto tisíc. Nasleduje 38 tisíc Volkswagenov, 7 tisíc áut Audi a 1 800 Seatov.

"Informácie sme si vyžiadali od Škoda Auto ako súčasť koncernu Volkswagen v Českej republike. Čísla máme priamo od nich," píše sa v maile ministerstva dopravy Českej republiky.

Dva milióny v Maďarsku

O konkrétnych číslach hovorí aj maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. "Sú to približne 2 milióny motorov, ktoré boli vyrobené v Maďarsku v závode Audi."

Koľko áut so softvérom, ktorý skresľuje hodnotu emisií reálne jazdí po slovenských cestách, sa ale v konečnom dôsledku aj tak nemáme šancu dozvedieť.

Živý organizmus

"Vždy sa dá urobiť len to, že sa zoberie stav vozidlového parku k niektorému konkrétnemu dňu a spraví sa to porovnanie. Ale ten vozidlový park sa mení každý deň. Vozidlový park je veľmi živý organizmus autá sa predávajú, vyvážajú, dovážajú, autá sa dokonca rozbíjajú. To je bežná prax, že je to dosť komplikované to riešiť," povedal riaditeľ zväzu automobilového priemyslu Ján Pribula.

Téme sa venuje redaktorka Táňa Slivková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy