Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z emisných podvodov podozrievajú aj BMW. Automobilka obvinenia popiera
Zdielať na

Z emisných podvodov podozrievajú aj BMW. Automobilka obvinenia popiera

BERLÍN / Informáciu, že auto typu BMW X3 xDrive 20d prekročilo európske emisné normy viac ako 11-násobne, priniesol nemecký časopis Auto Bild. Hodnota akcií spoločnosti okamžite padla o 4 percentá. Nemecký výrobca luxusných automobilov obvinenia z manipulácií emisných testov poprel.

Autobild sa odvoláva pritom na údaje z cestných testov, ktoré uskutočnila Medzinárodná rada pre čistú dopravu (ICCT).

Firma BMW reagovala vyhlásením, že jej vozidlá neobsahujú zariadenia pre obchádzanie výsledkov emisných testov.

Akcie padli

Automobilka podľa vyhlásenia nedisponuje podrobnými informáciami o predmetných testoch a nevie sa vyjadriť k ich výsledkom, v záujme vyjasnenia problematiky ale plánuje kontaktovať Medzinárodnú radu pre čistú dopravu.

Na akciovom trhu sa akcie BMW po prevalení škandálu Volkswagenu prepadli o viac ako 4 percentá.

"BMW Group nie je manipulované a, samozrejme, sa držíme v každej krajine právnych požiadaviek a spĺňame všetky miestne testovacie požiadavky," reagovala spoločnosť so sídlom v Mníchove na obvinenia.

"Všetky namerané údaje naznačujú, že nejde o problém, ktorý sa vyskytol v autách značky Volkswagen," argumentoval Peter Mock z ICCT.

Osemnásť miliárd dolárov

Škandálu s falšovaním emisných testov čelí najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen. Podľa zistení amerických regulačných úradov inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 miliárd dolárov.

Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie európske a ázijské krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál v stredu odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn.

Martin Winterkorn odstúpil, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy