Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volkswagenu hrozí trestné stíhanie, jeho šéfovi vyhadzov
Zdielať na

Volkswagenu hrozí trestné stíhanie, jeho šéfovi vyhadzov

NEW YORK, BERLÍN, BRATISLAVA / Nemecká automobilka Volkswagen bude musieť musieť dokazovať, že pre inštalovanie softvéru na oklamanie emisných skúšok mala nejaký legitímny dôvod. Len tak sa môže vyhnúť obvineniam zo spáchania trestného činu, tvrdia právnici.

Koncern je už beztak vystavený veľmi tvrdým pokutám, ktoré mu môžu uložiť Spojené štáty, uviedli právnici s odbornými znalosťami v oblasti životného prostredia, ktorí ale nie sú zapojení do kauzy Volkswagenu.

Vyšetrovanie skúma nielen možné porušenie zákona o ovzduší, ale i trestné zákony týkajúce sa podvodu, nepravdivých informácii poskytovaných regulačným orgánom a ďalších zločinov. Preverovať budú aj jednotlivých pracovníkov, ktorí môžu čeliť obvineniu z trestných činov, ak sa preukáže ich previnenie.

Viacnásobný podvod

Hovorca amerického rezortu spravodlivosti sa odmietol k situácii vyjadriť. Hovorca spoločnosti Volkswagen na otázky agentúry Reuters nereagoval.

Podľa právnikov môžu prokurátori vyhodnotiť úmyselné falšovanie výsledkov emisií ako viacnásobný podvod voči spotrebiteľom, regulačným orgánom a predajcom automobilov.

Inštalácia zariadenia nie je nevyhnutným dôkazom úmyselného podvodu, tvrdí ale Bruce Pasfield, bývalý prokurátor pre životné prostredie.

Automobilky niekedy nainštalujú takéto zariadenia do áut, ktoré majú byť testované inými normami v zámorí. "Nemôžete z toho vyvodiť, že ide o úmyselný zločin," povedal Pasfield.

Boss na odstrel

Vyšetrovanie vo Volkswagene by mohlo skončiť ako exemplárny prípad využitia prísnejších opatrení ministerstva spravodlivosti, ktoré by mohli viesť k zvýšeniu počtu stíhaných manažérov vo firmách.

Výkonný riaditeľ Volkswagen Martin Winterkorn musel v stredu vysvetľovať sfalšované emisné skúšky päťčlennému výkonnému výboru. Stretli sa v sídle koncernu v nemeckom Wolfsburgu, kde Winterkorna "grilovali".

Winterkorn, kotrý prisľúbil "maximálnu transparentnosť" v prebiehajúcom vyšetrovaní, doteraz neprejavil úmysel odstúpiť. Vedenie musí do piatku rozhodnúť, či mu predĺži zmluvu alebo ho nahradí niekým iným. Podľa nemeckého denníka ho má vymeniť Matthias Mueller z Porsche, spoločnosť však túto informáciu poprela.

Akcie Volkswagenu sa prepadli o 20 percent, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy