Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Akcie Volkswagen padli o 20 percent, postihnutých je až 11 miliónov áut
Zdielať na

Akcie Volkswagen padli o 20 percent, postihnutých je až 11 miliónov áut

NEW YORK, BERLÍN, BRATISLAVA / Softvérom na oklamanie emisných skúšok vybavila automobilka Volkswagen (VW) až 11 miliónov áut. Po škandále s falšovaním emisných testov v USA očakáva koncern miliardové škody. Hodnota jeho akcií prudko padla a milióny zákazníkov po celom svete dávajú najavo svoje sklamanie a hnev. Nie je otázkou, či bude musieť šéf koncernu Martin Winterkorn odísť, ale že kedy, píše nemecký týždenník Der Spiegel.

Americký federálny úrad pre ochranu životného prostredia odhalil, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina musí len v Spojených štátoch zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 miliárd amerických dolárov.

Kauza sa týka niektorých dieselových modelov Volkswagen a Audi predaných po roku 2008. Softvér, ktorý mal oklamať emisné kontroly, by mohol byť celosvetovo súčasťou až 11 miliónov áut.

Tieto vozidlá majú podľa zistení Federálneho úradu pre ochranu životného prostredia nainštalovaný program, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia.

Poškodená dôvera

Nemecký koncern Volkswagen potvrdil zistenie amerických regulačných úradov, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Informoval o tom v nedeľu generálny riaditeľ skupiny Martin Winterkorn.

Koncern podľa neho kauzu hlboko ľutuje a nechá ju preveriť nezávislým vyšetrovateľom. "Osobne veľmi ľutujem, že sme poškodili dôveru našich zákazníkov," povedal Winterkorn. "Netolerujeme a nebudeme tolerovať porušovanie žiadnych našich vnútorných predpisov alebo zákonov," povedal pre agentúru Reuters.

Akcie Volkswagenu padli o 20 percent, pozrite si reportáž:



Federálne ministerstvo spravodlivosti v Spojených štátoch už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 percent.

Pokles predaja

Nemeckému automobilovému koncernu Volkswagen v auguste v medziročnom porovnaní klesol predaj o 5,4 percenta. Spôsobil to najmä pokračujúci slabý dopyt v Latinskej Amerike, Rusku a Číne. V júli predaje oslabli o 3,7 percenta.

V Číne, ktorá je pre automobilku najväčším trhom, predaje za osem mesiacov klesli o 8,1 percenta, v Brazílii o 31 a v Rusku až o 42 percent.

Pozrite si priložené video:

VW Slovakia, a.s.

Koncern Volkswagen pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí.

V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Škandál rieši i Komisia

Škandál s falšovaním emisných testov je už predmetom vyšetrovania Európskej komisie. Komisia podľa Andreja Králika chce zistiť, či sa problém týka aj európskeho trhu a či budú potrebné kontrolné opatrenia.

Európska komisia si vyžiadala od spoločnosti Volkswagen informácie o stiahnutí vozidiel na americkom trhu. V kontakte je aj s americkými úradmi. Podľa vedúceho tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andreja Králika sú zatiaľ akékoľvek kontrolné opatrenia predčasné, no Komisia situáciu nepodceňuje. 

Slovensko je závislé od toho, ako sa bude dariť automobilkám, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy