Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dobrý alebo zlý? Jaguar Land Rover rozdelil politikov
Zdielať na

Dobrý alebo zlý? Jaguar Land Rover rozdelil politikov

BRATISLAVA / Opozícia sa nevie dohodnúť, či príchod štvrtej automobilky je dobrá správa alebo nie. Jedni tvrdia, že akákoľvek investícia je dobrá, druhí, že ďalšia automobilka spôsobí veľké problémy.

Opozícia sa zhoduje v tom, že príchod veľkej zahraničnej firmy na Slovensko je dôležitý. "Každý investor je na Slovensku vítaný. Obzvlášť, ak ide o takú renomovanú spoločnosť ako je Rover," myslí si Richard Sulík. 

Opozícia chváli

"Je to veľký prínos pre Slovensko, keď sem príde Jaguar," hovorí Igor Matovič. "Ja som prevedčený, že táto investícia prinesie ďalší hospodársky rast a zamestnanosť," dodáva poslanec za KDH Ján Hudacký.

"Keby to bola nejaká IT firma, keby to bol Microsoft o to lepšie. Ale zaplať pán Boh každé pracovné miesto," myslí si Daniel Lipšic.

Fico rozpráva málo

Opozícia má aj svoje výhrady. Poľskí analytici vyčítajú miestnej vláde, že pri rokovaniach s Jaguarom rozprávala príliš veľa. Opozícia Ficovi vyčíta, že o tejto investícii rozpráva príliš málo.

"Vždy musí byť dovolená otázka, aká táto cena je," tvrdí Richrad Sulík. "Ak chce Robert Fico odstrániť všetky pochybnosti, nech zverejní všetky prevody pozemkov pod budúcim priemyselným parkom," tvrdí Igor Matovič.

"Minimálne výšku a skladbu štátnej pomoci vedieť musíme. Chcem týmto Roberta Fica a vláda k tomu vyzvať," uviedol na brífingu bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Analytik utajenie schvaľuje

"Dnešné vystúpenie SaS bolo v kontexte tejto významnej udalosti pre Slovensko tak hlúpe, že nestojí ani za komentár," reagovala hovorkyňa Róberta Fica Beatrice Szabóová.

Ficovo a vládne mlčanie v tejto chvíli schvaľuje aj analytik. "Je veľmi dobré, že sa detaily podarilo utajiť. To býva pri takýchto investíciach veľmi dôležité," tvrdí analytik Slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

Kritika padla aj na orientáciu investície. Obava z ďalšej krízy, ktorý by zasiahla aj automobilový priemysel je medzi politikmi veľká. "Ďalšia ekonomika je zvýšenie krehkosti slovenskej ekonomiky," myslí si Eugen Jurzyca z SaS.

Luxusné SUV

Analytik tvrdí, že pri kríze zaváži aj to, či sú autá strednej triedy alebo luxusné. Jaguar by mal na Slovensku produkovať práve tie druhé. Hovorí sa o luxusných SUV.

"Ak sa podarí získať takéhoto výrobcu, tak tá výroba bude konštantná, čo nám doteraz ukazoval napríklad Volkswagen. Je dobré mať ďalšiu fabriku s takýmto luxusným portfóliom. Bohatí ľudia tvoria kúpnu silu stále," dodal analytik.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy