Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Slovensko prichádza štvrtá automobilka, fabriku postaví pri Nitre
Zdielať na

Na Slovensko prichádza štvrtá automobilka, fabriku postaví pri Nitre

BRATISLAVA/NITRA / Na Slovensko prichádza v poradí štvrtá automobilka. Jaguar Land Rover postaví svoj závod pri Nitre. Vyplýva to z memoranda, o ktorého podpise po mimoriadnom rokovaní vlády informoval premiér Robert Fico.

Ročná kapacita nového závodu má byť 300 tisíc áut. Pre investíciu mimoriadne zasadol kabinet.

"Vláda Slovenskej republiky a významná britská spoločnosť Jaguar Land Rover podpísali významný dokument, ktorý je míľnikom na ceste k získaniu obrovskej investície v oblasti automobilového priemyslu," povedal Fico.

Termín? Rok 2018

Spoločnosť má vo Veľkej Británii tri fabriky. Vlani otvorila továreň v Číne a nový závod má rozostavaný aj v Brazílii. Závod pri Nitre by mal začať výrobu v roku 2018. Zamestnať by sa tam mohlo podľa neoficiálnych informácií 6 a pol tisíca ľudí. 

Jaguar Land Rover, dcéra indickej automobilky Tata Motors, plánuje zvýšiť celkovú produkciu vo svojich závodoch z vlaňajších 450 tisíc na milión áut.  "So zavedeným odvetvím výroby luxusných áut je Slovensko pre nás atraktívnou príležitosťou potenciálneho rozvoja" vysvetlil, prečo si vybrali Slovensko, šéf automobilky Ralf Speth.

Na Slovensko prichádza štvrtá automobilka - Jaguar Land Rover, pozrite si reportáž:

Záujemcov bolo viac

Bližšie detaily premiér nešpecifikoval. A to s tým, že rokovania naďalej pokračujú. "Garantujem vám, že všetky informácie, ktoré budeme môcť zverejniť a s ktorými sa budeme môcť podeliť v súvislosti s týmto ambicióznym plánom vlády, určite včas a riadne zverejníme," uzavrel Fico.

V hre okrem Slovenska boli podľa dostupných informácií aj iné krajiny. O investíciu sa zaujímalo Maďarsko, Česká republika či Turecko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy