Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gréci odvrátili bankrot. Dohodli sa s veriteľmi
Zdielať na

Gréci odvrátili bankrot. Dohodli sa s veriteľmi

ATÉNY / Grécko sa s veriteľmi dohodlo na novom balíku pomoci. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva financií. Dohoda odvráti bankrot Grécka a udrží krajinu v eurozóne. Podľa gréckeho ministra financií Euklidisa Tsakalotosa ale ešte do dohody o novom záchrannom programe v sume 86 miliárd eur, treba vyriešiť niekoľko malých detailov.

"Dosiahli sme dohodu. Teraz sa diskutuje o malých detailoch," povedal predstaviteľ ministerstva financií po nočných rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi.

Tsakalotos ale tvrdí, že Gréci ešte s veriteľmi preberajú "dve alebo tri otázky".

Nateraz zachránení

Grécko s veriteľmi rokuje o dohode, ktorá by krajinu uchránila pred bankrotom, už viac ako dva týždne. Najvyšší predstavitelia sa zhodujú na tom, že dohodu by mali uzavrieť do 20. augusta, kedy musia Atény splatiť asi 3,5 miliardy eur Európskej centrálnej banke.

Vyjednávanie o novom záchrannom programe začalo 20. júla. V noci z pondelka na utorok sa Atény s veriteľmi dohodli na rozpočtových otázkach. Problémom ale podľa niektorých zdrojov ostáva pomoc gréckym bankám.

Problémom je ale aj celková veľkosť záchranného programu. Medzinárodný menový fond totiž podľa niektorých zdrojov žiada zvýšiť objem prostriedkov v plánovanom programe na 90 miliárd eur v dôsledku obnovenia hospodárskej recesie v Grécku.

Už čoskoro

Grécki predstavitelia už dávnejšie uviedli, že schválenie dohody o záchrannom programe ministrami financií eurozóny očakávajú do tohto piatku. Do 18. augusta by mal podľa nich dohodu schváliť grécky parlament.

Gréci splnili požiadavky eurozóny, schválili druhý balík reforiem:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy