Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Automobilky na Slovensku nestopla ani kríza, vyrobili takmer milión áut
Zdielať na

Automobilky na Slovensku nestopla ani kríza, vyrobili takmer milión áut

BRATISLAVA / Slovensko je automobilová veľmoc, čo potvrdili aj najnovšie čísla za minulý rok. Napriek mnohým externým problémom to automobilky pôsobiace u nás celkom ustáli. Tento priemysel pritom zamestnáva cez 200 tisíc ľudí.

Rok 2014 bol turbulentným najmä pre ruskú krízu. "Napriek počiatočným prognózam 900 tisíc áut, v apríli až 30 tisíc, sme na konci roka skončili na čísle 970 tisíc vozidiel," ozrejmuje Jaroslav Holeček, prezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

Ruské sankcie pocítili najmä Nemci v Bratislave a Kórejčania v Žiline. "V druhej polovici roka sme zaznamenali pokles záujmu z Ruska približne o 15 percent," dodáva Jozef Bačé, hovorca KIA Motors Slovakia.

"Rusko patrí medzi top 10 trhov, ale vyrábame pre vyše 148 krajín sveta," doplnil Vladimír Machalík, hovorca Volkswagen Slovakia.

Práve diverzifikácia trhov pomohla vykryť výpadok predajov na tom ruskom. "To, že sa to napriek tomu podarilo vyrovnať a dosiahnuť dobré čísla, je veľký úspech," hovorí Martin Jesný, analytik Slovenského automobilového inštitútu.

Silný rok 2015

Automobilky dúfajú, že rok 2015 bude taktiež silný. Výzvou je dotiahnutie nových dodávateľov.

"Pre Slovensko by to znamenalo rast HDP a rast pracovných miest," vysvetľuje Holeček.

Na výrobu automobilov je dôležitý práve ich odbyt. Predaj v západnej Európe v minulom roku stúpol o 5 percent.

"Pre nás sú kľúčové trhy Taliansko, Španielsko, Nemecko, kde sme zaznamenali miestny rast," dodáva Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia.

Napriek minuloročnému turbulentnému roku a úspechom, predkrízové čísla v predajoch však stále nedosahujeme.

"Nedá sa hovoriť, že kríza je zažehnaná," uzavrel Švec.

Pozrite si, aký bol rok 2014 pre automobilky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy