Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Legendárna švédska automobilka Saab zbankrotovala
Zdielať na

Legendárna švédska automobilka Saab zbankrotovala

Žiadosť o vyhlásení bankrotu problémového švédskeho výrobcu automobilov Saab v pondelok prijal švédsky súd. Zároveň menoval dvoch konkurzných správcov podniku, čím otvoril cestu k zániku jednej z najznámejších švédskych značiek.

Holandský vlastník automobilky - spoločnosť Swedish Automobile - vyhlásil, že pre bankrot Saabu sa rozhodol po tom, čo bývalý majiteľ automobilky, americký koncern General Motors (GM), zamietol všetky návrhy na záchranu stratovej firmy.

Swedish Automobile kúpila stratový Saab vlani od GM za 400 miliónov dolárov. Transakcia vtedy zachránila silnú švédsku značku zo 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia pred postupným ukončením činnosti, o ktorom rozhodol GM.

Holandskej spoločnosti Swedish Automobile sa sa po kúpe Saabu nedarilo nájsť nové zdroje financovania. V apríli zastavila výrobu, nakoľko mnohí dodávatelia jej pre nezaplatené účty odmietali posielať komponenty. V septembri získala automobilka súdnu ochranu pred veriteľmi. Vstup čínskych investorov do firmy narazil na odpor jej bývalého majiteľa GM a výhrady mali aj čínske regulačné úrady.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy