Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Projekt SLOV:motion v Bruseli: Predstavia sa slovenskí umelci
Zdielať na

Projekt SLOV:motion v Bruseli: Predstavia sa slovenskí umelci

BRATISLAVA / Pri príležitosti nášho predsedníctva v Rade Európskej únie sa v rámci štvordňového programu v bruselskom kultúrnom centre predstavia slovenskí umelci. Odprezentujú našu krajinu formou tanca, divadla, výstav, prednášok a diskusie.

Od 29. septembra do 2. októbra sa na javisku v bruselskom kultúrnom centre budú striedať slovenskí tanečníci, premietať sa budú slovenské tanečné filmy, čítať sa budú slovenské dramatické texty a program vyvrcholí pohybovou inštaláciou uznávaného tvorcu Jozefa Fručeka.

Osobitné dielo tohto choreografa a tanečníka charakterizuje skúmanie možností tela a prekračovanie vlastných fyzických a tanečných limitov. Fyzická inštalácia 30 brvien a ich dekonštrukcia už zaujala mnohých v rámci celej Európy.

"Projekt SLOV:motion, ktorý pripravil Divadelný ústav, je ako celok veľmi zaujímavý a príťažlivý," konštatuje minister kultúry Marek Maďarič.

Tanečníci ale nezostanú len na javisku. S publikom komunikujú. Tancom vyjadrujú riadený a spontánny pohyb.

"Brusel je Mekka tanca. Je tam najprestížnejšia tanečná univerezita. Aj preto sme vsadili na tanec," prezrádza riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Súvisiace články