Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenské predsedníctvo v EÚ. Bude to drahý špás?
Zdielať na

Slovenské predsedníctvo v EÚ. Bude to drahý špás?

Slovensko čaká predsedníctvo v Európskej únii. Síce až o tri roky, ale prípravy sú už v plnom prúde. Koľko nás to ale bude stáť, to si zatiaľ netrúfa presne odhadnúť ani minister zahraničných vecí. Už teraz však vieme, že pôjde o desiatky miliónov eur. Všetko vraj bude záležať od toho, ako sa budeme chcieť blysnúť v očiach zahraničia.

Prípravy v plnom prúde

Intenzívne kurzy angličtiny, či francúzštiny čakajú stovky slovenských úradníkov. Majú sa tiež naučiť, ako správne rokovať a zvládať krízové situácie. Podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka sa to dotkne asi 1000 osôb.

Prípravy sú tak už v plnom prúde a eurá sa počítajú v desiatkach miliónov. Tento špás zatiaľ najmenej vyšiel Dánov. Približne 34 miliónov. Na druhej, opačnej strane rebríčka sú, ale Poliaci. Ich konečný účet sa vyšplhal až na viac ako 100 miliónov eur. "Je to pre nás príležitosť ukázať Slovensko, ale otázka je, či si to vieme dovoliť," povedal Lajčák.

"Skôr to predstavuje cestovanie celého toho európskeho cirkusu, keď idú z krajiny do krajiny a organizuje sa tam množstvo mítingov a workshopov, ktorých prínos je otázny a ceny sú pomerne značné," myslí si Martin Vlachynský.

Desiatky stretnutí

Minimálne 36 stretnutí ministerstkých rád, 10 alebo 15 nerofmálnych ministerských rád, okolo 900 pracovných stretnutí pracovných skupín. Ministerstvo zahraničných vecí teda hovorí o sume, za ktorú by si každý slovák mohol v krčme kúpiť aj zo 20 pív. "Je to niekde od 50 do 100 miliónov eur a ten rozdiel práve závisí od toho, aká je miera našich ambícií," skonštatoval Lajčák.

Napríklad v Írsku sa úrady dohodli s istou automobilkou, ktorá v rámci sponzoringu vozí všetky delegácie. Konečný účet pre Slovensko teda bude záležať aj od toho, akí šikovní budú naši úradníci a koľko z našich zaplatených daní nám ušetria.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Európska únia_Chorvátsko_vstup_3 vlajky_EÚ

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy