Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nórom EÚ nevonia. Majú ropu a slobodu
Zdielať na

Nórom EÚ nevonia. Majú ropu a slobodu

Európska únia si iba nedávno prebrala Nobelovu cenu za mier. Ocenenie sa odovzdávalo v Nórsku a miestni tým veru neboli veľmi nadšení. Bohatá severská krajina dokonca ani nie je členom Únie a vstupu do spoločenstva sa dlhodobo bráni. Reportér TV JOJ Richard Juriš sa priamo v uliciach Osla pýtal "prečo"?

S Nórskom si spájame fjordy, krásnu prírodu či vysoký životný štandard. Nóri sú úprimní, z duše nenávidiaci podpásové ťahy. V podstate pohoďáci.

Nóri hovoria EÚ nie!

Nóri už dvakrát odmietli účasť v Európskej únii. Pozitívnu odpoveď ohľadom prípadného vstupu sme nedostali v uliciach ani jednu.  "V podstate v únii sme, ale formálne nie, chceme byť nezávislí. Obávam sa napríklad  bruselskej byrokracie," skonštatovala  jedna z obyvateliek Osla.

Tieto fakty potvrdzuje aj Slovák žijúci v Nórsku. Severská krajina si napríklad chráni vlastný trh. Netúžia po cudzích potravinách. "Nóri sa obávajú, že po otvorení trhu by im to zaplavili lacné tovary, ktoré nemusia byť vždy kvalitné," povedal Slovák žijúci v Nórsku Martin Baranovič.

Nóri majú ropu aj plyn

No a Nórom hrá do karát jedna veľmi dôležitá vec. Krajina má jedny z najväčších nálezísk ropy a zemného plynu na svete. Napriek tomu sa nesprávajú hlúpo. Väčšinu zo ziskov z predaja odkladajú na účet špeciálne vytvoreného fondu pre budúcnosť. V každom prípade s takouto nerastnou devízou sa priveľmi nemusia strachovať o svoje fungovanie a nemajú takú potrebu spájať sa s úniou.

Nórom sa zatiaľ do únie priveľmi nechce, ako sami povedali, veď máme ropu a máme radi svoju slobodu. 

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy