Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rok po. Nóri si pripomenuli Breivika
Zdielať na

Rok po. Nóri si pripomenuli Breivika

Nórsko a s ním celá Európa si v nedeľu pripomenula prvé výročie vyčíňania masového vraha Andersa Breivika. Ten 22. júla 2011 usmrtil 77 ľudí, ktorých pamiatku si Nóri v nedeľu pripomínali.

V bohatej škandinávskej krajine sa konali početné náboženské obrady, na miestach oboch útokov položili vence a pri radnici v Osle sa koncertovalo.

Breivik zlyhal, ľud vyhral

Nórsky premiér Jens Stoltenberg sa v deň prvého výročia vraždenia Andersa Breivika vyjadril, že úsilie extrémistu o zmenu nórskej spoločnosti zlyhalo. Ako povedal v prejave na spomienkovej slávnosti v Osle, "bomby a guľky boli namierené na zmenu Nórska, no Nóri odpovedali umocnením našich hodnôt, vrah zlyhal, ľud zvíťazil".

Zabil 77 ľudí

Anders Breivik pred rokom najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné". Ak 33-ročného extrémistu uväznia, za terorizmus a úkladne vraždy mu hrozí maximálne 21-ročný trest. Verdikt vo veci jeho psychického zdravia by mal byť známy 24. augusta.

Nóri sa snažia byť otvorení

Nórska vláda aj rok po udalostiach deklaruje svoj cieľ zachovať spoločnosť otvorenou a demokratickou. Momentálne sa však krajina zmieta v horúcej debate, ktorú podnietili desiatky prevažne bulharských a rumunských Rómov, ktorí sa na týždne usadili pri katedrále v centre Osla.

Úrady si s nimi nevedeli rady a nakoniec odišli až na žiadosť duchovných. Rómovia tvrdili, že sa presunuli do centra z bezpečnostných dôvodov a pre údajne neopodstatnené kontroly zo strany policajtov. Od katedrály sa presťahovali na súkromné pozemky v Osle, čo okolití obyvatelia znášajú pomerne ťažko, keďže sa obávajú znečisťovania a kriminality.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy