Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Súd s nórskym vrahom Breivikom sa končí. Rozsudok až v auguste
Zdielať na

Súd s nórskym vrahom Breivikom sa končí. Rozsudok až v auguste

Proces s extrémistom Andersom Breivikom sa v piatok v popoludňajších hodinách presne 11 mesiacov po najhoršej masakre v novodobých dejinách Nórska definitívne skončil. Verdikt nad radikálom vynesú až 24. augusta. Ukončeniu procesu predchádzalo 45-minútové Breivikove vystúpenie. Paradoxné je, že Breivikov obhajca trvá na duševnom zdraví klienta, no prokuratúra tvrdí opak...

Záverečné 45-minútové vystúpenie

Vo svojom chladnom vystúpení svoj čin Breivik opäť obhajoval ako nevyhnutný na zabránenie "moslimskej invázie" do Nórska. Na jeho slová mnohí z prítomných, medzi ktorými boli väčšinu príbuzní obetí jeho činu, reagovali odchodom zo súdnej miestnosti.

Radšej väzenie ako psychiatria

Hlavný Breivikov obhajca Geir Lippestad stále trvá na tom, že jeho klient je extrémista a je duševne zdravý. Tvrdil to v záverečnej reči a reagoval tak tiež na štvrtkový návrh prokurátora, že 33-ročný pravicový extrémista má byť umiestnený na psychiatrickej klinike namiesto väznenia.

Samotný Breivik chce, aby ho uznali psychicky zdravým a už na začiatku procesu sa vyjadril, že umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by preňho bolo "horšie ako smrť". Ak extrémistu uväznia, hrozí mu maximálne 21-ročný trest.

22. júl 2011

Breivik čelí obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. Pravicový radikál 22. júla 2011 najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy