Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Breivik sa ospravedlnil... Iba tým, čo išli náhodou okolo
Zdielať na

Breivik sa ospravedlnil... Iba tým, čo išli náhodou okolo

Nórsky extrémista Anders Behring Breivik, ktorý zabil v júli minulého roku 77 ľudí, sa v pondelok ospravedlnil "nevinným obetiam" svojho útoku na vládnu budovu v Osle. Ospravedlnenie však patrí len tým, ktorí išli náhodou okolo a nemali žiadne politické väzby.

"Veľmi sa ospravedlňujem obetiam a pozostalým po obetiach, ktorí neboli členmi žiadnej politickej strany podporujúcej multikulturalizmus," prahlásil Breivik. Ospravedlnenie však patrí len tým, ktorí išli náhodou okolo a nemali žiadne politické väzby.

Malé barbarstvo, aby sa zabránilo veľkému

Na otázku prokurátora, či jeho ospravedlnenie patrí taktiež ďalším obetiam, odpovedal záporne. Obetiam útoku v letnom mládežníckom tábore Robotníckej strany na ostrove Utoya sa ospravedlniť odmietol, keďže išlo o "legitímne ciele". "Bolo to malé barbarstvo, aby sa zabránilo veľkému," vyhlásil pred súdom s tým, že mladí prívrženci Robotníckej strany sa podieľali na deštrukcii nórskej spoločnosti. Breivik si uvedomuje, že "zničil veľa životov, no nepripúšťa si to, aby prežil".

Breivik počas pondelkového súdneho pojednávania pokračoval v detailnej výpovedi o udalostiach na ostrove Utoya.Štátni zástupcovia už minulý týždeň vo štvrtok a piatok kládli obžalovanému podrobné otázky ohľadne pumového útoku na vládne budovy v centra Osla a strelby na ostrove. 

Strieľal opakovane

Breivik mimo iného pred súdom hovoril, že do niektorých obetí na ostove strieľal opakovane. Vedel totiž, že zranení ľudia často hrajú mŕtvych. Podľa jeho slov na krátke vzdialenosti používal pištol, na dlhšie vzdialenosti používal pušku. Masaker bol podľa neho "strašný, ale nutný."

Chápe bolesť pozostalých   

Breivik povedal, že chápe bolesť príbuzných obetí, pretože aj on prišiel pre útoky z 22. júla 2011 o celú rodinu a všetkých priateľov. Tí s Breivikom totiž prerušili kontakt a jeho matka bola nejakú dobu v psychiatrickej liečebni. "Jediný rozdiel bol, že to (útoky) bola moja vlastná voľba," podotkol.

Chcel ukradnúť lietadlo

Breivik dnes taktiež uviedol, že pred útokmi zvažoval ukradnúť na malom letisku Fornebu lietadlo, aby priatohl ešte väčšiu pozornosť médií. Priznal síce, že lietadlo nikdy neriadil, veľa sa o tom ale dozvedel na servere Youtube. Pristánie však predsa len považoval za natoľko zložité, že sa tohto plánu nakoniec vzdal. 

Breivik, ktorý sa prirovnal k ľavicovým revolucionárom Che Guevarovi a Fidelovi Castrovi, aj v pondelok popísal svoje vraždenie chladnokrvne, bez emócií. Celý čas sedel v pohodlnej polohe na stoličke a hľadel štátnym zástupcom pokojne do očí.

Protichodné správy

Podľa pôvodného plánu mal Breivik svoju výpoveď ukončiť, pričom hlavnou témou mal byť jeho duševný stav. Dve psychiatrické správy posudzujúce svojprávnosť obžalovaného dospeli k protichodným záverom. Správa z jesene označuje extrémistu za duševne chorého paranoidného schyzofrenika, a teda nesvojprávneho. Podľa správy z apríla môže byť Breivik považovaný za trestne zodpovedného.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy