Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo vláda dá učiteľom, zoberie vedcom. Budú prepúšťať
Zdielať na

Čo vláda dá učiteľom, zoberie vedcom. Budú prepúšťať

BRATISLAVA / Zámer ministerstva financií zmenšiť tohtoročný rozpočet Slovenskej akadémie vied o milión eur rozhorčil nielen vedeckú obec, ale aj učiteľov, pre ktorých časť týchto peňazí má ísť na zvýšenie platov. Pokiaľ k tomu dôjde, ústavy Slovenskej akadémie vied budú musieť niektorých pracovníkov prepustiť. Nemuseli by, keby chýbajúce peniaze podľa nich ministerstvo hľadalo u aktérov korupčných afér a podvodov s DPH .

Riešenie ministerstva financií, ako získať peniaze na zvýšenie platov učiteľov a výkupných cien mlieka, vedci v zásade odmietajú. "Je neprípustné, aby vláda plátala diery v rozpočte MŠ pomocou prostriedkov určených na rozvoj," povedal Imrich Barák z Iniciatívy veda chce žiť.

Strácajú istotu

Tieto peniaze už boli schválené a naplánované na platby. Vedci SAV takto strácajú právnu istotu, že vláda v budúcnosti nemusí dodržať dohody, ku ktorým sa sama zaviazala. "Jediné, čo nám zostáva, je vziať zo mzdových prostriedkov, a to znamená prepustiť," vysvetľuje Barák.

Iné riešenie nevidia, keďže platy vedcov sú tabuľkové. Jedine, že by sa ministerstvo rozhodlo, peniaze hľadať inde. "Napríklad v rezervách, v korupcii a daňových únikoch," vymenováva Vladimír Zvara z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov.

Dlhodobo vláda hovorí o tom, že chce mladých vedcov zo zahraničia prilákať naspäť na Slovensko. Jej kroky ich podľa nich naopak odrádzajú a ďalších zo Slovenska vyháňajú. "Nie je to najlepšie a najlákavejšie pre mladých," myslí si Andrej Cipciar z Ústavu vied o zemi SAV.

Učitelia to takto nechcú

Aby boli zvýšené platy pedagógov na úkor vedcov, si neželajú, ani samotní učitelia. "My teraz cítime solidaritu podporiť ich v tomto boji," povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy Slovenských učiteľov. Ministerstvo financií však tvrdí, že hľadať rezervy požaduje od 35 subjektov, nielen od vedcov. A teraz čaká na návrhy.

"Spolu ide o sumu 55,7 miliónov eur. V súčasnosti jednotlivé kapitoly posielajú ministerstvu financií svoje návrhy na viazanie prostriedkov, preto je nateraz predčasné sa k tejto téme bližšie vyjadrovať," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Túto tému spracoval redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na