Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ak chcete mať nedobytný počítač, používajte ako heslá celé vety
Zdielať na

Ak chcete mať nedobytný počítač, používajte ako heslá celé vety

BRATISLAVA / Prieskumy hovoria, že za posledný rok si ľudia nezmenili žiadne heslo na svojich internetových kontách. Experti na kybernetickú bezpečnosť pritom varujú, že riziko napadnutia rôznymi spôsobmi stále rastie.

Každé heslo by malo byť iné. Pravidelne sa meniť. Väčšina ľudí však stále používa tie najnebezpečnejšie. "Password, čo teda v angličtine znamená heslo, takže heslo je HESLO a druhé alebo striedavo na prvom na druhom mieste je heslo 123456," hovorí špecialista na digitálnu bezpečnosť Peter Stančík.

Heslá celé vety

To je najväčší problém. Ak útočník získa jedno, razom ich má hneď viacero. Preto pomáha, keď je heslom celá veta. "Napríklad - Som najlepší na tomto svete v roku 2014 aspoň a toto použijem ako heslo," hovorí Stančík.

Okrem útokov v rámci elektronických platieb, je tu stále častejšie aj krádež identity. Skúsenosti s tým majú aj moderátori televízie JOJ. "V mojom mene niekto pýtal financie na onkologicky chorú pacientku," povedala moderátorka Novín Adriana Kmotríková.

Poistka proti útokom

"Až 45 percent prípadov odcudzenia identity sa týka práve brania pôžičky na tú danú osobu, pričom až 90 percent ľudí nevie, ako postupovať v takomto prípade," uviedla hovorkyňa poisťovne Silvia Vlasková.

Najnovšie sa už proti kyberútokom dá na Slovensku aj poistiť. V takých prípadoch poisťovňa poskytuje právnu pomoc. Najprv kontaktuje útočníka a skúša to podobrotky. Ak to nepomôže, ide s vami na súd.

Kyberšikana

Je tu však ešte phishing. Autor emailu o tom, že ste vyhrali v lotérii použije logo vašej banky. Často sú tam gramatické chyby, no tie v radosti z výhry prehliadnete. Niekedy stačí jeden klik a už sú vo vašom počítači. Rozmáha sa aj kyberšikana. Známe sú už prípady samovrážd po šikane na sociálnych sieťach. "Z vášho počítača ťažko zabránite niekomu, aby niečo napísal o vás, alebo niekam niečo zavesil," povedal Stančík.

Keď už k tomu príde, treba kontaktovať administrátora stránky. AK to nepomôže, prichádza súd, či spomínané poistenie. "V prvom rade sa snažíme o cleaning, to znamená odstránenie tohto obsahu právnou cestou, pokiaľ sa to nedá, potom pristupujeme k fladingu, to znamená vytesnenie týchto škodlivých informácií z internetu," rozpráva Vlasková.

Inak povedané, poisťovňa zaplaví internet pozitívnymi komentármi na vašu osobu a útoky tak idú do stratena. Aby nešla do stratena vaša česť či peniaze, meňte si častejšie heslá, buďte pri tom kreatívni, a rozmyslite si, kam klikáte.

Pozrite si reportáž redaktora Dáriusa Haraksina:

Najčítanejšie správy