Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministri chcú motivovať mladých vedcov, aby neutekali do zahraničia
Zdielať na

Ministri chcú motivovať mladých vedcov, aby neutekali do zahraničia

BRATISLAVA / Stretnutie európskych ministrov zodpovedných za konkurencieschopnosť pokračuje v Bratislave aj v utorok. V budove Reduty už od rána prebiehajú neformálne rokovania zamerané na vedu a výskum.

Kým v pondelok riešili ministri modernizáciu priemyslu a podporu podnikania v Európe, v utorok je hlavnou témou podpora vedy a výskumu v EÚ. Rokovanie viedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan.

Udržať vedcov doma

Ráno ministri hovorili o opatreniach na podporu výskumníkov, zvýšení atraktivity vedeckej kariéry a o posilnení investícii do ľudského potenciálu vo výskume a vývoji.

V zásade ide o to, aby sa ministri pokúsili nájsť spôsob ako udržať vedcov
v domácich krajinách. Odliv špičkových odborníkov po doštudovaní je nielen problém Slovenska.

Vedkyňa Emília Petríková začala s vedou, keď bola ešte dieťa. "Spravila som si svoj vlastný labák takpovediac doma v pivnici za pomoci rodičov. Potom, keď už videli, že mám nejaké výsledky, už mi nehovorili, že mám počkať až keď skončím univerzitné štúdium, aby som mohla začať robiť výskum," hovorí.

Laboratóriá STU a UK

Ministri sa snažia nájsť spôsob na to, aby keď odborníci teda odchádzajú do zahraničia, aby mali motiváciu po nazbieraní skúseností vrátiť sa späť. Motiváciou sú peniaze. V pondelok popoludní sa boli ministri obzrieť do slovenských laboratórií na STU a UK.

"Na Slovensku žijeme v mnohých inštitúciách v takej bubline. Robíme to po svojom a nezaujíma nás, ako to robia napríklad u susedov a že to možno robia lepšie. Lebo my sme spokojní s tými výsledkami, čo máme," myslí si vedkyňa.

Bratislavská deklarácia

"Máme mladých výskumníkov, ktorí sú neúspešní pri získavaní grantov. Môžu byť potom znechutení a môžu odísť z tohto sektora," uviedol Plavčan. Bratislavská deklarácia o podpore mladých vedcov tak môže vstúpiť do dejín. Nadšení z nej boli nie len politici ale aj vedci. Prijať by ju mali v novembri v Bruseli.

Na mieste je redaktor Dárius Haraksin:

Rozhovor s mladou vedkyňou Emíliou Petríkovou si pozrite vo videu:

Najčítanejšie správy