Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Minister Žiga meškal, ministri si krátili čas technologickými vychytávkami
Zdielať na

Minister Žiga meškal, ministri si krátili čas technologickými vychytávkami

BRATISLAVA / Ministri členských krajín únie zodpovední za konkurencieschopnosť spolu s predstaviteľmi európskej komisie neformálne rokovali v rámci nášho predsedníctva. Riešili najmä modernizáciu priemyslu.

Minister hospodárstva Peter Žiga na stretnutie meškal. Čo ho tak zdržalo, nevedno. Napokon dobehol. Okrem neformálnych debát sa ministri aj vzdelávali. Priamo v budove Reduty obdivovali niekoľko technologických a inovatívnych vychytávok.

Virtuálna realita

Napríklad 3D tlačiareň, či analytické softvéry. Úspech zožal aj 3D skener, ktorý môže poslúžiť, ako predloha na sochu, v priemysle ako pomocník pre logistiku, či kontrolór kvality. "Tie roboty doteraz nemali žiadne oči, nevedeli rozpoznávať predmety, nevedeli ich chytať, nevedeli s nimi manipulovať," povedal zástupca spoločnosti Michal Malý.

Úspech zožali aj okuliare na virtuálnu realitu. S nimi môže byť napríklad manažér v kancelárii a zároveň vo výrobnom sklade, či na trenažéri. "Systém nám reaguje na pohyb toho operátora, vie si priblížiť nejaký objekt, vie v tomto virtuálnom, namodelovanom prostredí niečo meniť, spustiť robot, vykonať nejakú údržbu, alebo niečo iné," opisuje Andrej Štefánik, zástupca spoločnosti Ceit.

Jednotný trh neexistuje

Predstavili sa aj vývojári dronov. Tí sú podľa nášho ministra príkladom, že v Európe jednotný trh skrátka nefunguje. Každý sektor hospodárstva má v každej krajine únie iné pravidlá. Toto sa musí skončiť.

"Hovoria, máme problém jediný. Keď chceme ísť pracovať do Česka, do Rakúska alebo do Maďarska, čo aj robia, v každej z týchto krajín platia úplne iné pravidlá pre obsluhovanie dronov," vysvetľuje minister hospodárstva Peter Žiga.

"Potrebujeme viac digitálne zručných ľudí. Musíme teda prepojiť naše rezorty s ministerstvami financií a práce. Zároveň sprístupniť investície, aby sa k nim podnikatelia vedeli dostať," informuje komisárka pre vnútorný trh Elžbieta Bienkowska.

Na mieste nakrúcal redaktor Dárius Haraksin:

Najčítanejšie správy