Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko má nového ministra dopravy. Prezident vymenoval Árpáda Érseka
Zdielať na

Slovensko má nového ministra dopravy. Prezident vymenoval Árpáda Érseka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novým slovenským ministrom dopravy sa v stredu stal doterajší štátny tajomník na tomto ministerstve Árpád Érsek. Do fukcie ho menoval prezident Andrej Kiska, ktorý krátko predtým prijal demisiu doterajšieho ministra Romana Brecelyho. Ide o prvú zmenu na ministerskom poste od nástupu koaličného kabinetu premiéra Roberta Fica do úradu tento rok v marci.

Roman Brecely ponúkol kreslo ministra potom, čo jeho najmenšia vládna strana Sieť prišla po vnútrostraníckom rozkole o väčšinu poslancov. Päť zo 7 zákonodarcov Siete na čele s podpredsedom parlamentu Andrejom Hrnčiarom vystúpilo zo strany a dohodli sa na spolupráci s ďalšou vládnou stranou Most-Híd, ktorá potom navrhla Érseka na post ministra dopravy

Rezort dopravy rozhoduje okrem iného o budovaní dopravnej infraštruktúry. Érsek uviedol, že štát nestihne do roku 2020 dokončiť celú diaľnicu medzi Bratislavou a Košicami na východe krajiny, ako to sľúbila vláda vo svojom programovom vyhlásení. 

Dvaja za Sieť

Stranu Sieť už krátko po tohtoročných voľbách opustili traja zvolení zákonodarcovia, a to na znak nesúhluasu s povolebnou spoluprácou strany so sociálnymi demokratmi premiéra Fica. Sieť, ktorú donedávna viedol jej zakladateľ a neúspešný prezidentský kandidát Radoslav Procházka, v parlamente zastupujú už len dvaja poslanci. 

Po zmene pomerov v slovenskej koalícií zástupcovia trcoh zvyšných vládnych strán, už bez účasti strany Sieť, podpíšu vo štvrtok novú koaličnú dohodu. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica si vláda zachová v parlamente doterajšiu väčšinu. 

Súvisiace články