Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Árpád Érsek oficiálne kandidátom
Zdielať na

Árpád Érsek oficiálne kandidátom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Vládna štvorkoalícia sa mení na trojkoalíciu. Béla Bugár oznámil, že kandidátom na post ministra dopravy by mal byť Árpád Érsek za stranu Most-Híd. Povedal to po sobotňajšom rokovaní Republikovej rady strany.

"Na zasadnutí sme hovorili o politickej situácii. O tom, že po odchode piatich poslancov zo Siete a po ich následnom vstupe do klubu Most-Híd, tu nie je systém a bolo treba rozhodnúť o tom, že zaniká štvorkoalícia," povedal Béla Bugár s tým, že dostali mandát rokovať o vzniku trojkoalície strán Smer-SD, Most-Híd a SNS. "Musí sa pripraviť návrh novej trojkoaličnej zmluvy, ako bude vyzerať trojkoalícia," dodal.

Oficiálne oznámil meno

Po piatkovom rozhodnutí predsedu strany Sieť Romana Brecelyho prenechať post ministra dopravy strane Most-Híd, Bugár oficiálne oznámil meno kandidáta. Je ním terajší štátny tajomník rezortu dopravy Árpád Érsek za Most-Híd. Ten podľa svojich slov kandidatúru prijíma, ak s tým súhlasia aj zvyšní koaliční partneri.

"Na post ministra budem navrhovať Árpáda Érseka s tým, že o tom bude rozhodovať republikové predsedníctvo vo štvrtok," upresnil Bugár. Zmeny v koalícií si vyžiadajú aj výmeny štátnych tajomníkov. Tak ako o nominácií na ministra dopravy aj o týchto budú rokovať koaliční partneri.

Čo bude so Sieťou? 

Bugár nepovedal, či Most-Híd integruje Sieť. "Pre mňa je veľmi dôležité a upokojujúce, že pán Roman Brecely sa vyjadril, že dvaja poslanci za Sieť budú podporovať vládnu koalíciu. Nie je však otázka dňa, ako bude vyzerať integrácia Siete. Treba zvážiť všetky možnosti," uzavrel.

Most-Híd bude mať po novom v národnej rade 15 poslancov rovnako ako SNS, a to vďaka prestupu pätice poslancov Siete, Andreja Hrnčiara, Eduarda Adamčíka, Kataríny Cséfalvayovej, Martina Fedora a Igora Janckulíka do klubu Most-Híd. Sieti zostali už len dvaja poslanci. Tí deklarovali podporu vláde.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy