Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanec Pčolinský chce v parlamente rozprávať po východniarsky, takto by to vyzeralo
Zdielať na

Poslanec Pčolinský chce v parlamente rozprávať po východniarsky, takto by to vyzeralo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V slovenskom parlamente sme už zažili všeličo. Ale aby sa tam rozprávalo nárečím, tak to tu ešte nebolo. S uleteným nápadom prišiel poslanec Borisa Kollára, Peter Pčolinský, rodák zo Zemplína. Už na najbližšej schôdzi sa chce prihovoriť plénu vo svojom rodnom nárečí. Pozrite si, aké by to bolo, keby v parlamente hovorili v zemplínskom nárečí.

"Chcel by som, aby to východné Slovensko bolo v povedomí celého národa," uviedol Peter Pčolinský. Práve tento poslanec chcel v parlamente založiť východniarsku platformu. Nepodarilo sa. Východniarov tam je 21. 

Pčolinský sa aj napriek tomu rozhodol, že bude hovoriť po zemplínsky. A to už pri najbližšej debate o novom rokovacom poriadku. "Súhlasím s tým, aby poslanci chodili normálne oblečení do parlamentu. Mali by mať normálne na sebe oblek, kravatu, košeľu. Nemali by mať len tak nejaké tielko, nech vyzerajú ako ľudia," hovorí Pčolinský. 

Výhrady nemá ani predseda parlamentu Andrej Danko. "Aj nárečie má svoje čaro. Pravdou je, že aj mne sa niekedy zadarí dostať nárečie do komunikácie. Ako posledné to bolo tomtom, čo je z gemerského nárečia," povedal Andrej Danko. 

S dovolením predsedu tak v sále možno onedlho budeme počuť výrazy ako faktická poznámka, procedurálny návrh, otváram diskusiu, alebo rokovací poriadok. Pravým vychodniarom sa to zdá ako veľmi dobrý nápad. "Základ je, aby sa tam veľmi nepilo. Lebo keď si východniari vypijú, tak ich s čiapkami pobijú v parlamente," hovorí hudobník Marián Čekovský. 

"Keby každý hovoril tak, ako mu ústa narástli, tak možno by si rozumeli viac," hovorí riaditeľ divadla KĽUD Jozef Jenčo. "V parlamente všetci hovoria, nikto nepočúva. Ten kto počúva, nerozumie. A ten kto rozumie, kýcha na to," hovorí politický komentátor Marián Leško. 

Slovensko-zemplínsky slovník politických výrazov

Faktická poznámka - Ta ši poddžubal

Procedurálny návrh - Ruc do partiji

Otváram rokovanie schôdze - Otviram vadzeňe

Do rozpravy sa prihlásilo päť poslancov a jedna poslankyňa - Do Vadzeňa skočilo pejc kohucikoch a jedna kurka 

Rokovací poriadok - Kedikomuščimzakeľo

V zmysle zákona 350 paragrafu 31 odstavec rokovacieho poriadku je rokovacím jazykom štatny jazyk -  U 350.paragrafoj odstava 31. Odstavec, Kedikomusčimzakeľo, co narjadzuje, hutor jak ci piski narosľi.

Pán predsedajúci - pan veduci

Pán spravodajca/spravodajkyňa - ujcu/cetko

Pán poslanec/poslankyňa - Spričňak/Spričňaňa

Parlament - Spričňareň/Vadzareň (ta to take jak udzareň, ľem še tam udza kšefti namesto kolbasoch)

Opozičný poslanec - Prišč (treba ho vicisnuc)

Vláda - Berdokešinki/Balamuta

Pán poslanec má ešte faktickú poznámku - Ten spričňak zaš poddžubuje

Súvisiace články

Najčítanejšie správy