Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Brecely ponúkol funkciu
Zdielať na

Minister Brecely ponúkol funkciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Lídri koaličných strán Smer-SD, Most-Híd, SNS s Sieť sa stretli na rokovaní Úrade vlády SR. Témou bola súčasná situácia, ktorá nastala po tom, čo pätica poslancov Siete prešla do poslaneckého klubu Mostu-Híd.

Po rokovaní predstúpili lídri koaličných strán pred novinárov. "Po prvé, predsedovia konštatujú, že 81 poslancov vládnej koalície podporuje programové vyhlásenie vlády. Po druhé, konštatujú, že nové rozloženie politických síl vo vládnej koalícií bude viesť k novej a efektívnejšej štruktúre a zloženiu vládnej koalície,“ povedal Fico za prítomnosti ďalších troch koaličných partnerov.

Zároveň dodal, že taktiež berú na vedomie rozhodnutie predsedu strany Sieť Romana Brecelyho prispieť k tomuto cieľu ponukou jeho funkcie člena vlády. "Partneri berú na vedomie záujem predsedu strany Sieť nájsť zmysluplné využitie potenciálu Siete v štruktúre z niektorej politických strán vládnej koalície cestou integrácie,“ uzavrel premiér.

Predsedovia troch koaličných strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) sa vo štvrtok 18. augusta stretli bez predsedu strany Sieť Romana Brecelyho. Dnes už rokujú v plnej zostave všetci štyria. Ešte pred zasadnutím Koaličnej rady Bugár prisľúbil, že bližšie budú informovať po skončení rokovania.

Vo štvrtok predseda Mostu-Híd povedal, že predpokladá zúženie štvorkoalície. "Bude potrebné rokovať na Koaličnej rade, akým spôsobom sa to usporiada. Predpokladám, že štvorkoalícia sa zmení na trojkoalíciu, ale o tom, samozrejme, rozhoduje Koaličná rada, rovnako, ako aj o ďalších personálnych zmenách,“ podotkol vo štvrtok po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd.

Zmena na poste ministra dopravy

Vládna štvorica sa podľa avizovaných informácií zaoberá aj personálnymi zmenami, ktoré by mohli nastať na poste ministra dopravy, ktoré patrí predsedovi Siete Romanovi Brecelymu, a na postoch štátnych tajomníkov, ktorými sú nominanti Siete. Bugár viackrát zdôraznil, že Most si určite na miesto ministra dopravy bude nárokovať.

Na otázku, či na post navrhne terajšieho štátneho tajomníka rezortu dopravy Árpáda Érseka vo štvrtok povedal, že všetko je v moci republikovej rady, ktorá zasadne už túto sobotu. "Musí to byť človek, ktorý ministerstvo ovláda. O tom však musí rozhodnúť republiková rada,“ prezradil Bugár.

Danko nie je zástanca prechodov

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko nie je zástanca naberania členov a posilňovania poslaneckých klubov prestupmi poslancov. Ako povedal dnes v rozhovore pre agentúru SITA, v tomto názor nezmení. "Nechcem SNS oslabovať účelovými partnerstvami odídených z iných politických strán, pokiaľ nie sú ochotní si obliecť dres SNS. To len oslabuje politiku,“ povedal.

Danko už v júni pre agentúru SITA povedal, že SNS by nikdy so žiadnymi prebehlíkmi nerokovala. "Verím, že to nebudú robiť ani ostatné koaličné strany," povedal vtedy Danko v súvislosti s informáciami, že vtedajší poslanci Siete Andrej Hrnčiar a Martin Fedor rokovali s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom o možnej spolupráci.

Kto chce do SNS vstúpiť, podľa Danka môže. "Nesprávam sa ako Igor Matovič, alebo SaS, pretože neblokujem členstvo. Ja sa snemu nebojím. SNS je otvorená komukoľvek, kto splní podmienky, ktoré stanovujú stanovy. Nepamätám si, že by sme až na výnimky blokovali niekomu členstvo. Kto si chce obliecť dres SNS, môže, ale potom hrá za mužstvo SNS,“ vyhlásil.

Normálny politický život

Súčasné dianie v koalícii, keď zo Siete odišla pätica poslancov a prešla do Mostu-Híd, považuje Danko za normálny politický život. „Každý predseda politickej strany sa však musí zaujímať hlavne o svoju stranu. Ja môžem konštatovať, že SNS je pevný prvok koalície. Sieť si musí doriešiť svoje problémy sama,“ uviedol s tým, že matematika je vo vzťahoch neúprosná.

Na otázku, či si vie aj naďalej predstaviť fungovanie štvorkoalície, keď Sieť má v parlamente len dvoch poslancov, odpovedal tým, čo si predstaviť nevie. "Neviem si predstaviť spoluprácu s inými politickými stranami, ktoré sa v NR SR netaja teátrami, exhibicionizmom a nesystémovosťou. S kým potom spolupracovať? Musím si predstaviť spoluprácu a vzťahy ľudí a lídrov, ktorí, keď vám dajú ruku, dajú vám ju aj pred kamerou,“ konštatoval predseda SNS. Opoziční politici totiž sú podľa neho s ním kamaráti, keď sú spolu s ním na osobnom stretnutí, ale za chrbtom na neho nadávajú. "Ja nie som za takéto bezcharakterné komunikácie. V politike nesmiete stratiť svoju tvár. Ako chcú iné strany spolupracovať, keď každý každého nenávidí a ohovára, uráža. Však to je nešťastie,“ vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy