Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vám musí j...ť! Chalani, vám musí j...ť," Radoslav Procházka takto ukončil svoju kariéru na poste predsedu Siete
Zdielať na

Vám musí j...ť! Chalani, vám musí j...ť," Radoslav Procházka takto ukončil svoju kariéru na poste predsedu Siete

Google News Button Sledovať správy

TRNAVA – Radoslav Procházka nekandidoval na predsedu Siete. Ako povedal v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme v Trnave, vzdáva sa strany Sieť, ktorú založil, tak ako sa v biblickom príbehu vzdala svojho dieťaťa žena pred kráľom Šalamúnom. Tá ho bola ochotná dať cudzej žene, len aby dieťa mohlo žiť. Rovnako aj Procházka sa vzdáva strany.

 “Aby dieťa žilo, musím sa ho vzdať. Nebudem kandidovať a vzdávam sa tohto dieťaťa. Chcem odísť slobodný,“ vyhlásil Radoslav Procházka.

Stranu neopúšťa

Procházka necíti morálne právo stranu viesť zo subjektívnych i objektívnych dôvodov. Prvým objektívnym je číslo 5,6 percenta, ktoré Sieť dosiahla v parlamentných volieb. Povedal však, že nechcel utiecť 6. marca po voľbách. "Mohol som nechať oslnivejšiu stopu, keby som zutekal hneď. Zostal som na bicykli šliapať do kopca," povedal.

Exkluzívny rozhovor s Radoslavom Procházkom pred zasadnutím snemu: 

Najobjektívnejší dôvod odchodu však pre Procházku nebol volebný výsledok. Pripomenul, že na svojom chrbte dostal do parlamentu desať ľudí.

"Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel, keď ma začali opúšťať najbližší ľudia, ktorých som doviedol do parlamentu. Odo mňa z deviatich ľudí odišlo osem. Od lídra ľudia neodchádzajú," konštatoval s tým, že zlyhal v úlohe udržať túto zostavu pokope. Jeho volebný výsledok je mínus osem a preto je jediná možnosť odísť.

Od Procházku po voľbách odišlo osem z desiatich poslancov v národnej rade. "Takú cenu treba zaplatiť, aby dieťa mohlo žiť," dodal s tým, že vyčerpal svoje možnosti kompromisov a cíti, že ďalej by ich vedieť nevedel a ani nechcel. Procházka avizoval, že sa chce uchádzať o post, kde bude vedieť dokázať byť užitočný. Aký to bude však nepovedal.

TV JOJ/Samuel Migaľ

Delegátom povedal, že jeho odchod dáva príležitosť o celkovú katarziu v strane. Sieť podľa neho potrebuje do konca roka ešte jeden snem, ktorý by bol o programe. "Pokus o katarziu by mal mať aj formu nového názvu," uviedol s tým, že pred dvomi rokmi vybral neštandardný názov pre stranu. "Dohodnite sa, čo má byť podstatou strany," uviedol.

Spojenie s ďalšími stranami

Sieť by sa mala spojiť s ďalšími stranami. "Mimo parlamentu existujú strany, s ktorými stojí za to hovoriť o spolupráci, či spojení," povedal. Ako príklad spomenul KDH, SDKÚ-DS a stranu Šanca. Vyskúšať by mal nový predseda aj komunikáciu s tými, ktorí zo strany odišli. "Minulosť ide na moje tričko. Vy môžete snem využiť na debatu, ako to budete robiť v budúcnosti," vyhlásil. Očakáva, že sa dnes na sneme nebudú hádať. Jeho výsledky bude rešpektovať.

Sieť by si podľa Procházku mala zachovať rozmer európskej strany. Mala by sa snažiť naďalej o spravodlivý štát. Straníkov vyzval, aby trvali na odklonení policajného prezidenta od ministra vnútra a na nezávislosti policajnej inšpekcie.

Strana Sieť bude dnes na mimoriadnom sneme v Trnave voliť predsedu. Zatiaľ sú na funkciu predsedu známi dvaja kandidáti. Kandidátom pätice poslancov národnej rady, ktorí sa postavili proti Procházkovi, je Eduard Adamčík, ktorý je tiež poslancom parlamentu. Viacerí členovia z regiónov navrhli na predsedu člena predsedníctva Tomáša Stoklasu. Na zvolenie treba trojpätinovú väčšinu delegátov. Ak predseda nebude zvolený v troch kolách, vypíšu sa nové voľby. Ak nebude predseda zvolený, zostane ním naďalej Procházka.

Odišli

Pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara odišla z rokovania snemu Siete v Trnave, pretože nepresadila pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora.

TV JOJ/Samuel Migaľ

Na sneme Siete boli na predsedu strany navrhnutí traja kandidáti. Advokát Tomáš Stoklasa, poslanec Eduard Adamčík a minister dopravy Roman Brecely.

Brecely povedal, že v súčasnej situácii nemôže kandidatúru na predsedu odmietnuť. Adamčík novinárom po odchode zo snemu povedal, že kandidovať nebude, napriek tomu bol navrhnutý.

TV JOJ/Samuel Migaľ

Jediný kandidát

Minister dopravy Roman Brecely je jediným kandidátom na predsedu Siete. Člen predsedníctva Tomáš Stoklasa sa pred prvým kolom voľby predsedu vzdal kandidatúry. Poslanec Eduard Adamčík zas opustil rokovanie snemu spolu s ďalšími štyrmi poslancami národnej rady.

Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen. Po sneme nemá žiadnu stranícku funkciu. "Bolo to demokratické hlasovanie," konštatoval o voľbe nového predsedu. Procházka zostáva tiež poslancom národnej rady.

Radoslav Procházka si v posledný deň svojje funkcie stihol vyrobiť aj hanbu. Na sneme totiž svojim kolegom povedal svoj názor "obohatený" o vulgarizmy. Vzápätí sa ale ospravedlnil. 

Procházka hovoril so svojimi straníckymi kolegami. Zábery TA3: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy