Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Sex a kondóm je stále tabu. A pohlavných chorôb pribúda
Zdielať na

Sex a kondóm je stále tabu. A pohlavných chorôb pribúda

Diskotékové seansy nie sú jediným lapačom pohlavných chorôb. Tie pritom ani zďaleka nie sú minulosťou, niektorým sa na Slovensku darí čoraz lepšie. Problémom je nedostatok informácií v škole či rodine. Nakoniec máme pocit, že nás sa také niečo netýka...

K odborníkovi pravidelne

Odborníci sa zhodujú, že základom je prevencia. ,,Čím menej sexuálnych partnerov máte, tým je menšia pravdepodobnosť ochorenia. Mnoho ľudí je však presvedčených, že s použitím prezervatívu sa šanca ochorenia zmenší, ba priam vynuluje," tvrdí urológ Jozef Dúbravický.

Z toho vyplývajú isté problémy. ,,Pálenie, rezanie a výtok, ktorý ich upozorní, že sa deje niečo zlé," dodal Dúbravický.

Anonymne sa dá vyšetriť všetko

Pacient má možnosť požiadať o vyšetrenie pod identifikačným číslom. ,,Robia sa krvné, alebo výterovky z močovej rúry alebo z krčka maternice. Naše národné referenčné centrum poskytuje bezplatne anonymné testovanie antiHIV protilátok. Ročne máme 700 až 1 000 klientov, " poznamenala  Danica Staneková z Národného referenčného centra.

Aj hepatitídy B a C sa prenášajú pohlavným stykom. Tieto choroby však testujú zvlášť. ,,Malo by sa zabezpečiť, aby tá možnosť testovania existovala. Aby to nešlo cez rodné číslo alebo kartu poistenca, povedala Katarína Jirešová z občianského združenia Odyseus.

,,Podľa mojich vedomostí anonymne a bezplatne  sa nedá skĺbiť, niekto to vyšetrenie musí uhradiť," uviedol kožný lekár Ján Haid. Potom ten problém radšej riešia telefonicky.

Odborníci sa zhodujú v jednom. Často sa kondóm nepoužíva, lebo to nie je trendy. Ľudia vyzerajú zdravo, téma sex a kondóm je tabu a tak ľudia majú pocit, že ich sa to netýka.

Stockxpert/ilustračné

Súvisiace články