Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Depresia? Ohrozuje najmä hasičov a záchranárov
Zdielať na

Depresia? Ohrozuje najmä hasičov a záchranárov

Napadlo by vám, že zabávači alebo humoristi patria do skupiny ľudí, najviac ohrozených depresiou? Podľa odborníkov nie sú na tom o nič lepšie ako učitelia, opatrovatelia, policajti alebo patológovia. Byť stále v strehu, veselý a vysmiaty - práve toto sú paradoxne najčastejšie spúšťače depresie.

Medzi tie najdepresívnejšie povolania patria záchranári a zdravotnícke profesie. Sú to ľudia, ktorí prichádzajú do bezprostredného styku so smrťou. Ide hlavne o záchranárov v teréne. Priamo pred očami im často zomierajú ľudia, ktorým už nedokážu pomôcť. To isté prežívajú pracovníci onkologických oddelení, najmä detských, anestéziológovia a chirurgovia. "Trpia úzkostnými stavmi, depresívnymi stavmi, poruchami spánku," tvrdí psychiatrička Adriana Bánovská.

Rovnako trpia hasiči, ktorí pri požiaroch, nehodách či živelných pohromách vídajú obhorené či inak zdevastované ľudské telá. Policajti zas obete násilia a rušňovodiči samovraždy v priamom prenose.

Ohrození sú aj reportéri

Depresia takisto číha aj na investigatívnych a krimi reportérov. "Pri nehodách, keď niekto tragicky zahynie a keď sa tam stretneme s pozostalými, tak to sú také dosť smutné veci aj pre nás, že nás to dosť chytí," tvrdí reportérka KRIMI Veronika Hulíková.

Neobchádza ani humoristov

K top skupine najdepresívnejších prekvapivo patria aj spisovatelia a humoristi. Potvrdil nám to aj Mišo Hudák, ktorého sme zastihli pri generálke programu 2011 Srdce pre deti. tento program bol nabitý emóciami a tragických smutných príbehov. "... Človek si odnáša kusisko z týchto príbehov...domov a ešte to doznieva  v ňom niekoľko dní, ak nie týždňov...sa človek mení z toho veselého...na takého smutného klauna," hovorí Hudák.

ISIFA

Súvisiace články