Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Precvičte si pamäť. Tu sú rady, ako na to...
Zdielať na

Precvičte si pamäť. Tu sú rady, ako na to...

Máte pocit, že vám vynecháva pamäť? Nemusí to byť len z tohto tepla alebo vekom. Možno, že vám jednoducho zlenivela. Aj pamäť si totiž treba cvičiť a trénovať.

V štúdiu Novín o 12-ej privítal moderátor Ján Mečiar Alžbetu Veselú z nádacie Memory. Rozprávali sa o tom, ako najlepšie si precvičiť pamäť a držať ju v dobrej kondícii. 

Tipy pre dobrú pamäť

Mať pozitívny postoj

Nehovorme: "Ja si to nezapamätám!" , "To nie je pre mňa!" ale radšej si povedzme "Dokážem to!"

Koncentrácia

Vedome zamerajme pozornosť na podstatu. Čím sme sústredenejší, tým je naša pamäť lepšia. Rozložme si cielene svoju energiu, nerozptyľujme sa množstvom informácií.

Selekcia

Nezaťažujme si myseľ a pamäť priemernými, deprimujúcimi a zbytočnými myšlienkami a informáciami. Myslime kriticky a posudzujme, čo skutočne stojí za to.

Asociácie

Všetko so všetkým súvisí. Pýtajme sa: " Čo mi táto situácia pripomína?", "Kde som sa stretol s podobným človekom?". Podobné otázky nám pomôžu pri spomínaní, ale aj pri zapamätávaní si nových informácií.

Dobrej kondícii našej pamäte nerobí dobre stres. Úzkosť, strach a depresia prispievajú k poruchám pamäte. Zameriavajú našu pozornosť a všetku energiu na množstvo zbytočných detailov, zhoršujú schopnosť koncetrácie.

isifa

Súvisiace články