Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problémy s mastnými vlasmi? Môžu predvídať niečo vážnejšie...
Zdielať na
Zaujímavosti

Problémy s mastnými vlasmi? Môžu predvídať niečo vážnejšie...

Mastné vlasy sa na hlave objavia každému, kto ich neumyje niekoľko dní. Niektorí ľudia by si ich však mohli umývať aj tri krát do dňa a vôbec im to nepomôže! Máte tiež takýto problém? Neberte ho na ľahkú váhu! Mastné vlasy môžu byť aj predzvesťou vážnej choroby.

Časté umývanie škodí

Ak máte pocit, že sa vám vlasy mastia viac, ako je zdravé, možno potrebujete len špeciálne šampóny na mstné vlasy. Zabúdať by ste nemali na niekoľko drobností. Neumývať si ich príliš často, inak sa vám pokožka nebude stačiť obnovovať. Stačiť by malo dva- až trikrát do týždňa. Ďalej treba vyčesať z vlasov všetky stajlingové produkty, ktoré ste použili.

Lepšie blondína než brunetka?

Paradoxne farbené vlasy sa mastia menej. "Ak si človek farbí vlasy na blond, tam sa dávajú silnejšie vyvíjače do farby a tie vlasy sa môžu menej mastiť než vlasy, ktoré sú farbené na nejakú tmavú farbu," informoval kaderník Braňo Belan. Menším trikom je aj tzv. trvalá.

Problém môže mať vážnejšie korene

Ak máte však vlasy mastné nonstop bez ohľadu na starostlivosť, môže to znamenať výstražný prst. "Reálna choroba to môže byť, lebo vylučovanie mazu je regulované testosterónom, nadmerná produkcia testosterónu aj v ženskom organizme môže byť chorobný stav, obyčajne s ním ide aj akné. V takom prípade sa problémy s mastnotou dajú zmierniť, ale veľmi ťažko liečiť," tvrdí dermatovenerológ Ján Haid.

"V podstate u žien je možné podávať anti-androgény. To sú lieky, ktoré potláčajú túto produkciu. Sú to podobné hormóny ako testosterón, kombinuje sa to s antikoncepciou."

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články