Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sociálne siete sú raj pre sexuálnych zločincov
Zdielať na

Sociálne siete sú raj pre sexuálnych zločincov

Páchatelia sexuálnych zločinov majú čoraz viac príležitostí a pokušení. A to i preto, že im námahu uľahčujú sociálne siete. Predstavujú totiž úplne nový druh komunikácie medzi páchateľom a jeho obeťou. Zatiaľ čo zločinci majú vo svojom profile všetko okrem pravdivých údajov, obyčajní ľudia často zverejnia viac, ako je bezpečné...

Počet prípadov znásilnení a iných zločinov rastie údajne tak rýchlo, ako počet sociálnych sietí. Sexuálni devianti v minulosti hľadali svoje obete v teréne. Najčastejšie na cestách prvej triedy, kde ochotne zastavovali osamoteným stopárkam i stopárom. Dnes lovia elektronicky.

Psychológ si myslí, že práve internet je pre zločincov bezpečné prostredie. Svoju identitu si tam totiž môžu kedykoľvek zmeniť. Anonymita na sociálnych sieťach ustupuje do úzadia. Internetový profil podrobne kopíruje náš skutočný život.

Bezbečnostný analytik tvrdí: "Čím viac informácií o sebe dajú, tým viac možností dávajú deviantom, aby si z nich vyberali." Aj policajné štatistiky dokazujú, že obete znásilnenia v drvivej väčšine útočníkov poznali. Podľa policajtov vo väčšine prípadov ide o takzvané vzťahové znásilnenie, kde je páchateľom osoba, ktorá je obeti blízka.

Isifa

Súvisiace články