Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako piť a pritom sa neopiť? Tu je recept...
Zdielať na

Ako piť a pritom sa neopiť? Tu je recept...

Utopenie či autonehoda sú tragédie, pod ktoré sa v lete často podpíše alkohol. Ak aj napriek tomu chcete popíjať alkohol počas horúceho dňa, tu je recept lekárov, ako udržať jeho hladinu pod kontrolou...

Piť alkohol v lete? Podľa odborníkov je to tá najzradnejšia činnosť, do akej sa môžete pustiť! Kombinácia alkoholu a horúčav robí s človekom doslova peklo. "Rozširujú sa krvné cievy, spôsobuje zvýšenú stratu tekutín, čo vedie často ku kolapsovým stavom aj u mladých zdravých ľudí," vysvetľuje nepríjemné účinky záchranár Miroslav Chabroň.



Často však mnohí svoje sily precenia, hrknú si zopár pohárikov, ešte chvíľu zotrvajú na slnku a potom sadnú do auta. To sa často končí tragicky. Podobne ako, keď sa rozhodnete schladiť si svoje alkoholom podgurážené telo do vody.

Ak ale neplávate, nešoférujete a nerobíte nič, čo si vyžaduje pozornosť, máme pre vás tip ako sa alkoholom neomámite ani v prípade, že ho celý deň popíjate! "Je taký orientačný prepočet, ktorý je považovaný za bezpečný príjem alkoholu. Je to buď pol deci tvrdého alkoholu alebo dva deci vína alebo pol litra piva dvanástky v priebehu dvoch hodín," prezrádza lekár Viliam Dobiáš.

isifa

Súvisiace články