Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kúpanie v jazerách je riziko, oplatí sa ešte počkať
Zdielať na

Kúpanie v jazerách je riziko, oplatí sa ešte počkať

Oteplenie a májové tridsiatky mnohí z nás riešia osviežením sa v prírodných kúpaliskách. Ale pozor! Je tam totiž vstup na vlastné riziko. Aj keď sú všetky jazerá určené na kúpanie už teraz monitorované, výsledky kvality vody zatiaľ nie sú známe.

"V prvom rade je potrebné, aby si ľudia všímali samotnú priezračnosť vody ak sa trebárs na hladine objavia zelené kašovité útvary jedná sa o sinice, ktoré môžu spôsobovať hnačky zvlášť u detí, keď sa napijú takejto vody pri plávaní," upozorňuje Lenka Šramková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Vzhľadom k tomu, že v posledných rokoch je čoraz teplejšie práve na prelome mája a júna, situáciu na vodných plochách majú špecialisti pod kontrolou o niečo skôr ako v minulosti.

So zmenou klimatických podmienok pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva  už monitorujú situáciu na prírodných kúpaliskách v polovici mája. Na konkrétne výsledky o kvalite vody na túto sezónu si však ešte počkáme. Kúpacia sezóna sa totiž oficiálne začína od 15.júna.

"Je to už  na zvážení každého z nás, ak sa pri zvýšených teplotách rozhodne navštíviť prírodné kúpalisko a tá situácia tam ešte nie je monitorovaná, je to na jeho vlastné riziko," dodáva Šramková. Kvalita vody sa neustále mení a preto je dobré ak si aktuálnu situáciu odsledujete na stránke úradu verejného zdravotníctva.

elchupacabra

Súvisiace články