Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pozor na nástrahy kúpania!
Zdielať na

Pozor na nástrahy kúpania!

Zdroj: TASR/František Iván

Umelé, či prírodné kúpaliská nám môžu poriadne zavariť

Ak plánujete vyraziť za vodou, buďte opatrní! Nie každá vodná plocha je u nás bezpečná. A kto je citlivejší, môže z nej ľahko ochorieť. Všakovaké zdravotné komplikácie na nás číhajú v jazerách, ako aj kúpaliskách.

Bazén, alebo jazero?

Parazity, huby, plesne, či mikróby. S tým všetkým sa dá stretnúť počas plávania. Je jedno, či ste v bazéne, alebo jazere. "Nedá sa povedať, čo je viac rizikové," prezrádza hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková.

Je tak na každého rozhodnutí, kam vyrazí. Tí, čo stavia na umelé kúpaliská, v areáli musia nájsť splachovacie záchody, pisoáre, šatne a sprchy. O tom, akej kvality je voda, veľa napovie v akom stave sú práve tieto zariadenia. Návštevníci by mali natrafiť aj na údaje o teplote vzduchu a vody, ktorá môže padnúť nanajvýš na 18 ºC. A atakovať má maximálne 26 až 28 stupňov.

Pred vstupom do bazéna si ho najskôr dobre prezrite. Ak je v ňom doslova hlava na hlave, prevádzkovateľ zrejme porušuje predpisy a voda tam môže byť nebezpečná. Treba si tiež všimnúť farbu, prípadný zákal, alebo zápach vody. Ak páchne výrazne po chlóre, alebo na stenách bazéna nájdete zelené povlaky či popraskané kachličky, berte radšej nohy na plecia.

Zlá voda zabila 16 tínedžerov

Inak vám hrozia rôzne problémy, zle môže obísť napríklad pokožka. "Najčastejšie chodia ľudia s plesňami na koži, kvasinkovými chorobami, alebo bakteriálnymi infekciami," vysvetľuje dermatologička Zlata Mozolová. Ešte horšie však môžete dopadnúť v termálnych bazénoch. Tie sú živnou pôdou pre améby, ktoré dokážu spôsobiť ťažký zápal mozgu. Ohrození sú najmä ľudia s kontaktnými šošovkami a deti.

Obrovskou tragédiou sa v minulosti skončilo kúpanie v susednom Česku. V rokoch 1963 až 1965 sa v Ústí nad Labem viacero tínedžerov v bazéne nakazilo tzv. amébovou meningoencefalitídou. Až šestnásť mladých ľudí to neprežilo, čo je dodnes najväčšie nešťastie tohto druhu na svete. 

Ťažkosti aj v jazerách

Kadejaké nástrahy sú však niekedy aj na prírodných kúpaliskách. Navyše, voľným okom bežný človek iba ťažko zistí, čo tá-ktorá plocha ukrýva. "Ani naoko čistá voda ešte neznamená, že je pre zdravie neškodná," upozorňuje Z. Mozolová. Pomôcť vám ale môže, keď už od brehu vidíte veľa vtákov, alebo siníc.

Práve toxické sinice sú najväčším nepriateľom kúpania v nádržiach, jazerách, či štrkoviskách. "Tieto zelené organizmy sa hromadia na hladine v podobe kaše. Môžu vyvolať dýchacie problémy, alebo nevoľnosť, zvracanie a hnačky," hovorí Lenka Šramková. Dokážu tiež zapáliť očné spojivky či spôsobiť kožné vyrážky.

Prírodné kúpaliská sú vo zvýšenej miere ovplyvnené počasím. "Prívalové dažde môžu ovplyvniť kvalitu vody znížením priehľadnosti, zmenou farby, prípadne pri splachoch zhoršením mikrobiologického obrazu kvality vody," prezrádza L. Šramková. Vode navyše škodia aj priveľké horúčavy.

Istotou, že jazero má dobrú hygienu je, keď dostane súhlas na prevádzku. Ten má u nás nateraz dvadsiatka prírodných kúpalísk s organizovanou rekreáciou. Kúpať sa tak dá napríklad na Zlatých Pieskoch, Ružinej, Zemplínskej Šírave, Zelenej vode, Liptovskej Mare či Slnečných Jazerách. Kvalita vody sa však môže líšiť aj na rôznych lokalitách pri jednom jazere.

Zdielať na

Najčítanejšie správy