Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neobyčajní Kellenbergerovci: Aby prežili, obrúčky dávajú do záložne!
Zdielať na

Neobyčajní Kellenbergerovci: Aby prežili, obrúčky dávajú do záložne!

Tento príbeh vyzeral na začiatku úplne obyčajne. Láska na prvý pohľad, randenie, zásnuby, svadba. Potom čakali vytúžené bábätko. Narodilo sa s komplikáciami, čo spôsobilo, že Marcelko sa pomalšie vyvíja.

Marcel má dnes 23 rokov. V tehotenstve všetko prebiehalo v poriadku a pani Marcela s manželom Milošom sa tešili na svoje prvé dieťa. Pôrod však neprebehol bez komplikácií, aj preto Marcel trpí autizmom. Po jedenástich rokoch sa rozhodli, že chcú mať ďalšie dieťa. Oporu pre Marcela.

,,Chceli sme mať to druhé dieťa zdravé, čo je pochopiteľné. Chceli sme aby sa mal kto postarať o toho Marcelka, aby mal súrodenca, ktorý mu pomôže," hovorí Marcela Kellenbergerová.

Kristián sa narodil o 11 rokov neskôr. Prvé dva roky bolo všetko v poriadku. Potom však prišla ďalšia rana osudu. Prestal jesť, mával kŕčové stavy, začal padať. Okamžitá návšteva lekára nič neobjavila. Až nakoniec sa zistilo, že Kristián trpí autizmom tiež.

Majú jeden druhého

Kellenbergerovci majú v podstate asi jedno jediné šťastie. A z neho pramení aj ich sila a odhodlanie zvládnuť takúto situáciu. Majú jeden druhého, vážia si seba navzájom ako veľmi málo párov. Pomáhajú si a najmä sa majú radi. Vrúcne, silno, nekonečne.

Miloš Kellenberger, otec dvoch postihnutých synov sa vzdal aj svojej práce. Uvedomil si, že buď sa jeho manželka zničí alebo jej pomôže. Spolu vraj tieto veci zvládnu lepšie. Rodina sa dostala na okraj spoločnosti. Ľudsky a najmä finančne. Za 24-hodinovú nepretržitú starostlivosť o svoje deti dostávajú od štátu len 432 eur. Avšak ľudia to nevnímajú ako prácu, ale ako to, že nič nerobia a sú len doma.

Obrúčky dávajú do záložne

Rodina Kellenbergerovcov nemá z čoho žiť. Keď bola reportérka Veronika Tóthová u nich prvýkrát, pán Miloš jej povedal, že je rád, že je tam práve v tej chvíli. Obrúčky mali práve na ruke. Inak sú v záložni. O týždeň ich už znova nemali.

Pomoc od vlády? Nehrozí

Kellenbergerovci súhlasili s nakrúcaním, lebo dúfajú, že ich situáciu začne konečne niektorá vláda riešiť. Písali každému premiérovi – Dzurindovi, Ficovi aj Radičovej. Vždy dostali negatívnu odpoveď.

TV JOJ

Súvisiace články