Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na sčítanie sa chystajú aj podvodníci. Majte oči na stopkách!
Zdielať na

Na sčítanie sa chystajú aj podvodníci. Majte oči na stopkách!

Polícia varuje pred falošnými sčítacími komisármi! Už od rána sa v našich domácnostiach začnú zbierať štatistické dáta a rozdávať formuláre. Ako to väčšinou býva, najviac ohrození sú dôverčiví starší ľudia. Sčítanie ľudu tak pre nich nemusí dopadnúť najšťastnejšie.

Ak vám na dvere zaklope niekto, kto sa predstaví ako sčítací komisár, nie je vašou povinnosťou vpustiť ho dovnútra. Všetko potrebné môžete vybaviť medzi dverami. "Komisár nemá oprávnenie vstupovať do domácnosti, pokiaľ ho občan sám nepozve. Takisto nemôže žiadať od ľudí občiansky preukaz, číslo účtov vo finančných inštitúciách a podobne," vysvetľuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Komisár je navyše povinný preukázať sa osobitným poverením, na ktorom je uvedené jeho meno, funkcia, obvod a na zadnej strane aj kontakt a telefónne číslo na obec, z ktorej ho vyslali.

Môžete si tak overiť, či pred vami stojaci komisár je skutočne pravý. Jediné, čo od vás môžu požadovať je meno a priezvisko, rok narodenia, miesto trvalého pobytu a zloženie domácnosti, v ktorej žijete.

Sčítanie obyvateľov

SITA/Ilustračné

Súvisiace články