Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vzbura v nemocniciach! Lekári odštartovali masový odchod...
Zdielať na

Vzbura v nemocniciach! Lekári odštartovali masový odchod...

Už je to tu! Slovensko čelí masívnemu odchodu lekárov z nemocníc. Tí sa rozhodli podať podľa vzoru českých kolegov hromadné výpovede. Na tomto mimoriadnom kroku sa dohodli vo štvrtok lekárski odborári...

Rozhodnutie prišlo po stretnutí s ich českým kolegom Martinom Engelom, ktorý doviedol české rokovania o zvyšovaní platov v nemocniciach až do podareného konca. A ako žať úspech podrobne vysvetlil i slovenským odborárom. Tí sa potom rozhodli, že už nebudú otáľať a zahája ostrý protest.

Kým u susedov išlo v prvom rade o zvyšovanie platov, naši doktori žiadajú prioritne zlepšiť kvalitu financovania celého zdravotníctva. Hlavnou požiadavkou preto je, aby štát navýšil platby za svojich poistencov. Medzi dôležité podmienky však odborári radia aj rast miezd.

Hromadné výpovede chcú lekári začať podávať okamžite. "Jedinou cestou protestu bude táto forma," vraví šéf lekárskych odborov Michal Polician. O svojich požiadavkách sú však doktori ochotní s vládou debatovať. "Ešte prebehne diskusia, ale paralelne s tým sme rozbehli aj akciu výpovedí," dodal M. Polician.

Ministerstvo zdravotníctva verí, že k žiadnym hromadným výpovediam nepríde. Ak by lekári používali pacientov ako rukojemníkov, išlo by podľa rezortnej hovorkyne o neetické konanie.  

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články