Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koalícia sa dohodla. Živnostníkov čakajú veľké zmeny...
Zdielať na

Koalícia sa dohodla. Živnostníkov čakajú veľké zmeny...

Hromžiaci živnostníci a nekonečný seriál rokovaní so všakovakými číslami. Aj v takom duchu sa nieslo niekoľko uplynulých týždňov. Koaličné hľadanie kompromisu pri odvodových zmenách sa ale dostáva do finále. Koaličná rada sa napokon večer na daňovo-odvodovej reforme dohodla.

Dohodnutá reforma podľa Ivety Radičovej zásadne zjednoduší platenie daní a odvodov. „Takúto podobu zmien predloží ministerstvo financií na medzirezortné pripomienkové konanie, zároveň otvoríme inštitút verejnej diskusie,“ uviedla premiérka po rokovaní Koaličnej rady.

Celkové daňové a odvodové zaťaženie sa podľa I. Radičovej po reforme mierne zníži. Väčšine živnostníkov by sa na základe zmien mali znížiť minimálne odvody, ktoré platí 80 % živnostníkov, a to zo súčasných 160 eur na menej ako 140 eur.

Koalícia sa však zhodla na zrušení paušálnych výdavkov vo výške 40 %. Podnikatelia si budú môcť uplatniť mesačne výdavky vo výške životného minima, a to necelých 190 eur.

Koalícia potvrdila aj výšku sadzby pre sociálne poistenie pre podnikateľov vo výške 13 % a zdravotné poistenie vo výške 9 %. Zmena vo výške sadzby však nastala pri dohodároch, ktorí budú platiť odvod na sociálne poistenie 10 % s tým, že ich príjmy do výšky životného minima nebudú podliehať odvodom.

tasr

Súvisiace články