Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hľadáte si prácu? Ani prax nie je zárukou istoty...
Zdielať na

Hľadáte si prácu? Ani prax nie je zárukou istoty...

Končíte vy, alebo vaše dieťa, v najbližších týždňoch štúdium? Či už s maturitou alebo s diplomom v rukách je na čase poobzerať sa po nejakom zamestnaní. Bez praxe to však jednoduché nie je. Aj preto stále viac ľudí využíva tzv. absolventskú prax. Ani tá však nie je zárukou úspechu. Zamestnanie v odbore si aj pol roka po jej ukončení nájde necelá štvrtina absolventov.

Na absolventskú prax u nás môže nastúpiť čerstvý stredoškolák alebo vysokoškolák do 25 rokov a to v prípade, že ukončil školu pred menej ako dvoma rokmi. Prihlásiť sa na 6-mesačnú prax môže iba v prípade, že ešte nikdy nemal normálne platené zamestnanie.

Otázkou je, či by sa absolventovi nehľadala práca lepšie, keby mal aspoň nejaké pracovné skúsenosti. Mnohé školy totiž prax vôbec nemajú v osnovách alebo stačí, ak študent donesie opečiatkovaný papier od nejakého známeho.



Ak sa rozhodnete na prax ísť, štát vás podporí čiastkou 185,38 eura mesačne. Za túto sumu budete pracovať 20 hodín týždenne. Máme však aj dobrú správu. Niektorí zamestnávatelia si praktikanta po skončení praxe nechajú v evidencii alebo mu ponúknu prácu. Lepšie ako s prepracovaným životopisom totiž presvedčíte šéfa priamo na mieste svojou prácou.