Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poznáme príčinu Beethovenovej smrti. Vedci skúmali jeho vlasy
Zdielať na

Poznáme príčinu Beethovenovej smrti. Vedci skúmali jeho vlasy

Zdroj: TASR

BERLÍN / Svetoznámy nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na zlyhanie alebo cirhózu pečene. Vyplýva to z DNA analýzy jeho vlasov, ktorú vykonali vedci z nemeckého Bonnu.

Dôvodom mohol byť aj alkohol

Tím vedcov sekvenoval genóm ôsmich Beethovenových vlasov a zistil, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho úmrtia bolo zlyhanie alebo cirhóza pečene. Mohlo to spôsobiť viacero faktorov vrátane Beethovenovej nadmernej konzumácie alkoholu. Skladateľ mal podľa nich predispozíciu na ochorenie pečene a v jeho vlasoch sa tiež našla sekvencia vírusu hepatitídy typu B.

Bádatelia sa domnievajú, že práve genetika, konzumácia alkoholu a hepatitída typu B prispeli k jeho chorobe a následnej predčasnej smrti. Dodali, že tento typ žltačky bol na začiatku 19. storočia pomerne rozšírený.

Ďalším, viac známym Beethovenovým znevýhodnením, je jeho strata sluchu. Strácať ho začal už v ranom veku, no úplne oň prišiel, keď mal 44 rokov. Zaujímavé je, že nikto dodnes presne nevie, čo jeho nedoslýchavosť spôsobilo.

Súvisiace články